Hotell Rosenkrantz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hotell Rosenkrantz er et hotell i Bergen, oppført i 1921 for å avhjelpe byens befolkning med husrom etter bybrannen i 1916.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hotellets opprinnelige navn var Bergen Folkehotell Hotellet var ikke ment som hotell i vanlig forstand, men ble reist for å avhjelpe mangelen på overnattingssteder i Bergen etter bybrannen.

Tomten i Rosenkrantzgate 7 ble kjøpt av Bergen kommune i 1917, og det var også kommunen som finansierte selve byggingen. Arkitektene var Fredrik Arnesen og Arthur Darre Kaarbø. Det ferdige hotellet rommet 225 gjestesenger, mottagelsesrom, lese- og røkerom, lunsjkafe og «moccarom» eller spisesal. I første etasje var det dampkjøkken med spisesal for 250 personer (folkekjøkkenet), fiskematkjøkken og pølsemakeri med butikk og kontor. I 1923 ble det også åpnet en ølhall, et betydelig fremskritt i byens restaurasjonsforhold.

Hotell Rosenkrantz ble i årenes løp modernisert og ombygd, og virksomheten endret karakter. Folkekjøkkenets matproduksjon til forsorgsvesen og skole ble redusert, og hotellet begynte etterhvert med mer regulær restaurant- og hotelldrift. Hotellet sto bl.a. for en rekke større arrangementer og bespisninger. I årene 1926–28 foresto Hotell Rosenkrantz også administrasjonen av Hotell Bristol. I 1938 ble det utredet om hotellet kunne ombygges til kommunale kontorer, men bygningen ble vurdert uegnet til formålet.[1] Hotell Rosenkrantz ble solgt til Norsk Folkeferie i 1956, og har etter den tid vært i privat eie.

Opplysninger om Hotell Rosenkrantz finnes først og fremst i arkivet etter hotellet som er avleverte Bergen byarkiv, men det vil også være informasjon i ulike rådmannsarkiver. I de trykte kommuneforhandlingene for Bergen vil bystyresaker vedr. bygging og drift være gjengitt. Tegninger av hotellet finnes både i kommunale bygningsarkiver og i arkivet etter arkitektene Arnesen og Darre Kaarbø.

Arkivet etter Hotell Rosenkrantz dekker perioden 1888–1957 og inneholder bl.a. en komplett serie med forhandlingsprotokoller. Ellers består arkivet av pakkesaker, regnskap, avisutklipp og diverse fotografier. Blant pakkesakene er det bl.a. opplysninger om bordplasseringer, menyer m.m. i forbindelse med større festmiddager. Arkivet inneholder også materiale fra folkekjøkkenet og Hotell Bristol.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mappe 3426/1938, A-0155 arkivet etter finansrådmannen i Bergen

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bjørn, Finn 1976: "Hotell Rosenkrantz. Beretning 1921 - 17.desember - 1976." Bergen
  • Takla, Bjarne 1946: "Hotell Rosenkrantz. Beretning 1921 - 17.desember - 1946." Bergen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]