Hotel Polonia Palast

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hotel Polonia Palast

Hotel Polonia Palast ligger ved Gabriel Narutowicz’ gate 38 i Łódź. Hotellet ble bygd i årene 19101912 på hjørnet av de tidligere gatene Widzewska og Dzielna, etter initiativ av Dobrzyński-familien.

Hotellets fasade ble tegnet av Rudolf Koloch fra Wrocław. Elevasjonen fikk klassisistisk form med risalitter og halvsøyler. På søylene står allegoriske kvinneskikkelser i antikke klær. Bygningen har tre vinger, seks etasjer, og hjørnet dekkes av en kuppel. Hotel Polonia Palast var i sin tid det tredje hotellet i Łódź etter Hotel Grand og Hotel Savoy med den høyeste europeiske standard.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hotellet (som opprinnelig het «Palast») var i sin tid en av de mest moderne bygninger i Łódź: det hadde sentral oppvarming, elektrisk lys, en nyeste heis, kjemisk-elektrisk vaskeri, telefoner, springvann og et rikt inventar.

Etter første verdenskrig var hotellets eiere brødrene Leopold og Maurycy Dobrzyński. På 1920-tallet ble hotellet totalrenovert og navnet forandret til «Polonia Palast». I 1939 ble navnet forandret igjen, denne gangen til «Polonia». Etter andre verdenskrig ble bygningen overtatt av Den røde armé og omgjort til et militærsykehus. I 1946 ble den overgitt til bymyndighetene, som totalrenoverte hotellet i årene 19691972. Da fikk det også bueganger i elevasjonen, dessuten ble krysset mellom Jan Kilińskis gate og Gabriel Narutowicz’ gate utvidet.

Den nyeste totalrenovasjonen ble ferdig i 2008. Ved siden av å gi hotellets dets opprinnelige utseende tilbake, bestemte man seg for at også navnet skulle forandres til det gamle «Polonia Palast».