Hotel Savoy i Łódź

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hotel Savoy i Łódź

Hotel Savoy er et berømt hotell i Łódź ved Romuald Traugutts gate 6. Med sine åtte etasjer var hotellet i sin tid den høyeste bygningen i byen, og gjorde et stort inntrykk på sine samtidige. Hotellet ble foreviggjort i litteraturen av Julian Tuwim og særlig Joseph Roth, som i sin roman «Hotel Savoy» fra 1924 malte en typisk ekspresjonistisk, noe demonisk visjon av hotellet. Roth skrev at det «med sine åtte etasjer, gylne septer og portner i livré synes […] å være mer europeisk enn alle andre».

Hotellet ble bygd ved den datidige Krótka-gaten av den wienerske finansmannen Salomon Ringer etter tegninger av Stefan Lemmene. Byggingen ble til å begynne med realisert av Cynamon fra Warszawa, og senere av Goldstein fra Katowice. Hotellet stod ferdig i 1911. Dets høyde ble ytterlige markert av den smale Krótka-gaten og kontrasten med de andre, mye lavere bygningene ved gaten.

Etter andre verdenskrig ble hotellet overtatt av staten, og i tiårenes løp ble hotellindret adaptert og ombygd flere ganger. Etter nye adapteringer på 1990-tallet fikk det imidlertid sin gamle karakter tilbake. I 1991 fikk hotellrestauranten til og med prisen for årets beste indre.

Hotellbygningens elevasjon er hovedsakelig flat og enkel, men man kan også finne karnappvinduer på sidene, små balkonger og diskree dekorative detaljer. I første og andre etasje finnes store glassvinduer, og et vakkert sirkulært vindu omkranset av to stiliserte påfugler i metall.

Hotellet befinner seg i nærheten av Piotrkowska-gaten og Hotel Grand, hvis nordlige elevasjon ligger ved samme gate som Savoy.