Hotel Park Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°23′11,044″N 5°19′32,279″Ø

Hotel Park Bergen - Hovedhuset Foto: Øystein Klakegg
Hotel Park Bergen - Fra resepsjonsområdet
Foto: SM Bredvei
Hotel Park Bergen - Rom 218
Foto: SM Bredvei
Hotel Park Bergen - Rom 212
Foto: SM Bredvei

Hotel Park Bergen er et hotell i Bergen, beliggende i Harald Hårfagres gate 35 på Nygårdshøyden, like ovenfor sentrum av Bergen. Hotellet består av to historiske bygninger fra 1880 og 1890. Hotellet er medlem av De Historiske Hotel og Spisesteder.

Hotellet har en særpreget stil, med en blanding av historiske møbler og antikviteter med elementer av moderne design, og skiller seg derfor fra dagens vanlige kjedehoteller.

Hotellets historie[rediger | rediger kilde]

Bergen opplevde en storstilt vekst i perioden 1880 til 1910. I øvre del av Nygårdshøyden, der Hotel Park i dag ligger, ble det bygget en rekke viktorianske villaer og gårder med en stil inspirert av Berlin, København og Stockholm. Desto høyere man kom opp på Nygårdshøyden, desto mer utsmykkede og prangende ble bygningene i mer eksklusive og lysere gateløp. Rundt 1890 var området rundt Nygårsdsparken hovedsakelig bebodd av byens bedrestilte og øvre elite.

Hovedhuset er oppført i 1890 og ble oppført som bolig for en av byens finere familier. I 1897 ble huset kjøpt av konsul Conrad Mohr (1849–1926) og var i denne familiens eie helt frem til 1974. Familien Mohr var forøvrig nære omgangsvenner av Edvard Grieg og hans kone Nina. I en lengre periode rundt århundreskiftet var konsul Mohr engasjert i planer sammen med Edvard Grieg om å lansere en konsertsal i Bergen. Dette arbeidet skulle derimot ta lang tid, og først i 1978, lenge etter de to herrers bortgang, sto Bergens konserthus "Grieghallen" ferdig – bygget på nedre deler av Nygård, like nedenfor Hotel Park. I en lang periode var huset i Harald Hårfagresgate hjem for enslige kvinner, drevet gjennom stiftelsen "Agnete Mohrs Minde". Siden 1974 har det vært hotelldrift i bygningen. Familien Klohs overtok hotellet i 1979 og har satt sitt preg på hotellet og har klart å bevare et historisk preg over bygningen både utvendig og inne.

Bygningen som ligger på andre siden av gaten ble oppført i 1880 av købmand Eilert Engelsen, som med sin kone, sine 6 barn og diverse tjenestepiker bodde her gjennom lengre tid. I nyere tid var bygget eiet av Universitet i Bergen, og som en naturlig utvidelse av hotelldriften i hovedhuset, overtok familien Klohs dette bygget i 1997.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]