Hoori

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hoori var, ifølge japansk mytologi, den tredje og yngste sønnen til kamien Ninigi-no-Mikoto og Konohanasakuya-hime. Han er en av de legendariske forfedrene til Japans keiser. Han er også kjent som Hohodemiog Yamasachihiko.

Hoori var en jeger, mens han bror, Hoderi, var fisker. En dag begynte de to brødrene å krangle fordi Hoori hadde mistet en fiskekrok han hadde lånt. Hodemi krevde å få tilbake den eksakt samme kroken, og ville ikke godta noen annen. Hoori dro da ned til havets bunn for å finne den, men klarte det ikke. I stedet fant han Toyotama-hime (prinsesse Toyotama), som var datter av havguden Ryujin. Havguden hjalp Hoori å finne Hoderis tapte fiskekrok, og Hoori giftet seg siden med prinsessen.

Hoori bodde sammen med sin hustru i undervannspalasset i tre år, men da fikk han slik hjemlengsel at han ønsket å dra tilbake til sitt eget land. Hans bror tilgav ham da han kom hjem med kroken, og Toyotamabime fødte en sønn de kalte Ugayafukiaezu. Imens Toyotamabime fødte barnet, fikk hun Hoori til å sverge på at han ikke skulle prøve å se hennes virkelige form. Men han brøt løftet, og oppdaget at hun i virkeligheten var et havvesen. Hun skammet seg slik at hun dro hjem til faren sin i havet, og kom aldri tilbake igjen. Ugayafukiaezu giftet seg med Toyotama-himes søster, som oppdro ham, og sammen fikk de en sønn som skulle bli keiser Jimmu, som er kjent som Japans første keiser. Hoori regjerte i Takachiho, Hyuga-provinsen i 560 år.