Honey (Bobby Russells sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Honey», også kjent som «Honey (I Miss You)» er en amerikansk sang med melodi og tekst av Bobby Russell. Han produserte den først med forhenværende medlem av The Kingston Trio, Bob Shane. Så ga han sangen til den amerikanske vokalisten Bobby Goldsboro. Den ble utgitt på hans tiende album Honey.

Handling[rediger | rediger kilde]

Sangens protagonist sørger over sin avdøde kjæreste, begynner med at han ser på et tre i hagen, husker at «it was just a twig» den dagen da de plantet det sammen og reflekterer over deres forhold før han vender til den dagen «the angels came».

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

En dag i begynnelsen av 1968 satt Bobby Goldsboro i sin leilighet i Nashville, Tennessee, da Larry Henley (falsettsangeren i The Newbeats) gikk inn for å snakke med ham. Larry Henley sa at han nettopp hadde hørt en fin ny sang som Bobby Russell hadde spilt for ham. Bobby Russells kontor på Acuff-Rose lå på den andre siden av gaten fra der Goldsboro bodde. Russell spilte så sangen, «Honey», for Larry Henley og Bobby Goldsboro på gitar. På slutten av sangen sa Henley: «Det var en fin sang. Var den ikke vakker?» eller ord med samme betydning. Goldsboro syntes kun «hvis det er det som gjør deg glad, så okay», men sangen «gjorde ingenting for ham», mintes han senere. Goldsboro gikk så tilbake til sin leilighet, og det var det.

Noen få uker senere var han sammen med sin nye produsent Bob Montgomery (Hans produsent frem til da, Jack Gold, hadde produsert «Little Things», «See the Funny Little Clown» og flesteparten av hans sanger før 1968). Montgomery og Goldsboro satt og tenkte på nye sanger som han kunne synge. Så, som en ironisk vri på hendelsene, tok Montgomery ham med til Russells kontor igjen, og de tre tenkte sammen. Goldsboro sa: «Hva med den... sangen du spilte for meg forleden dag?» Og Russell sa: «Du mener, «Honey»?». Goldsboro svarte: «Ja, jeg tror det». Så Russell spilte den for Montgomery og Goldsboro med en annen gitar, og den bare «slo dem ned». Goldsboro var henrykt. Han spurte Russell om han kunne synge sangen som en mulighet for en ny hit. Russell fortalte ham imidlertid at Bob Shane fra The Kingston Trio allerede hadde spilt den inn på plate. Den hadde allerede blitt spilt litt på radiostasjonene. Russell fortalte at den lå på Top 20 på platelisten i Texas, hvor Shane var fra. Russel fortalte Goldsboro at han kunne forsøke sangen hvis Shanes plate floppet. Heldigvis skjedde ingenting for Shane. Så spilte Bobby Goldsboro inn sangen. Den ble utgitt på singlen United Artists UA 50283 24. februar 1968. Sangen ble arrangert av Don Tweedy. Produsenter var Bob Montgomery og Bobby Goldsboro. B-siden var «Danny».

«Honey» lå som en nummer én-hit i fem uker på Billboard Hot 100-listen i 1968.[1]

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

The Cincinnati Enquirer rapporterte at sangen jevnlig forekommer på «verste sanger noensinne»-lister, og i april 2006 utnevnte CNNs Todd Leopold den til «The Worst Song of All Time»[2] Ikke dessto mindre, i 1970-årene da radiodisc jockeyen Tony Blackburn gikk igjennom en skilsmisse fra sin hustru Tessa Wright, spilte han regelmessig «Honey» og kommenterte live på luften hvor meget han savnet sin hustru.[3] Den ble parodisert i mockumentarien Smashie and Nicey: The End of an Era.

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

Yngvar Numme og Simon Hagquist har skrevet norske tekster. Nummes versjon bærer tittelen «Da du var min». Hagquists versjon heter «Elskling».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1968 «Da du var min» Ole Ivars Vol. 2 Ole Ivars Yngvar Numme LP Troll TMLP ?
1968[4] «Elskling» Sho's S. Hagquist Single Columbia 45GN 1815
1991 «Da du var min» Lasse Johansen synger Ole Ivars Lasse Johansen Yngvar Numme CD Artist & Musikk AM 1008

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Dato for listeplassering
Bobby Goldsboro Canadas flagg RPM Country Tracks-listen # 1 1968
Bobby Goldsboro Canadas flagg RPM Top Singles-listen # 1 1968
Bobby Goldsboro USAs flagg Billboard Easy Listening-listen # 1 # 1 i 2 uker 1968
Bobby Goldsboro USAs flagg Billboard Hot Country Singles-listen # 1 1968
Bobby Goldsboro USAs flagg Billboard Hot 100-listen # 1 # 1 i 5 uker 1968
Bobby Goldsboro USAs flagg Cash Box Top 100 singles-listen # 1 1968

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Liner notes av Steve Kolanjian fra The Best of Bobby Goldsboro: Honey, utgitt av Capitol Records, tilgjengelig på CD
  2. ^ Leopold, Todd (21. april 2006): CNN: The Worst Song of All Time CNN
  3. ^ Burrell, Ian (20. april 2004) It's poptastic to be back[død lenke] The Independent
  4. ^ Innspilt 30. august 1968