Homofil Bevegelse i Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Homofil Bevegelse i Bergen (HBB) var en norsk organisasjon som ble opprettet i 1979 og besto frem til opprettelsen av LLH i 1992.

Bakgrunnen for opprettelsen av HBB ligger i den såkalte eksklusjonsstriden, som fra 1978 splittet den norske homobevegelsen i to leire. I november 1978 vedtok landsstyret i Det Norske Forbundet av 1948 (DNF-48) å ekskludere en rekke medlemmer, under påskudd av at de var medlemmer eller tilhengere av Arbeidernes Kommunistparti og derfor sto for en anti-homofil holdning, slik det var kommet til uttrykk i et arbeidsdokument fra ledelsen i dette partiet (Utkast til fråsegn om homofili, 1975). Da eksklusjonene ble stadfestet på generalforsamlingen i DNF-48 i april 1979, stiftet de opposisjonelle i Bergen den 24. mai 1979 Homofil Bevegelse i Bergen (HBB).

Kort etter stiftelsen inviterte HBB en rekke andre, lokale organisasjoner rundt om i landet til et seminar i Bergen i pinsen 1979 som resulterte i opprettelsen høsten samme år av FHO - Fellesrådet for homofile og lesbiske organisasjoner i Norge.

HBB såvel som Fellesrådet og DNF-48 ble alle nedlagt som ledd i samlingen i en ny, landsdekkende organisasjon, LLH, som ble stiftet på et møte i Oslo 29. november 1992.