Homel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 52°26′43″N 30°59′3″Ø

Kart over Hviterussland med Homel markert

Homel (hviterussisk: Гомель; russisk: Гомель; Gomel) er en by i Hviterussland. Byen er landets nest største med 479 935 innbyggere (2006, estimat). Homel ligger langs med elven Sozj i Homel voblast sydøst i landet, og er det administrative senteret i Homjel voblast.

Historie[rediger | rediger kilde]

Teateret i Homel.

Det er noe uklart når Homel ble dannet. Byen nevnes i krøniker fra starten av 1100-tallet, og 1142 regnes ofte som året for byens grunnleggelse. I 1854 ble Homel slått sammen med nabobyen Bielica på andre siden av Sozj, og Bielica er nå en av Homels fire bydeler.

På 1800-tallet var den jødiske befolkningen i byen på over halv byens totale innbyggertall, og hadde 24 synagoger. Ved inngangen til annen verdenskrig bodde det omtrent femti tusen jøder i Homel, av et totalt innbyggertall på ca. 150 000. Enkelte jøder kom seg i sikkerhet i krigens tidlige fase, men de som ble igjen ble satt i gettoer av nazistene og ble offer for Holocaust.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

HviterusslandstubbDenne Hviterusslandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.