Holmestrand Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°29′28″N 10°18′52″Ø

Holmestrand museum
Holmestrand

Holmestrand Museum
59°29′28″N 10°18′52″E

Holmestrand Museum er et bymuseum i Holmestrand i Vestfold. Museet ligger i det tidligere rikmannshjemmet Holstgården fra 1756 med inngang mot Nils Kjærgate. Holmestrand museum er et privatmuseum og eies og drives av Holmestrand museumsforening.

Holmestrand Museum viser byens og distriktets utvikling fra 1500-tallet og rommer malerier, modeller og utstyr fra seilskutetida i Holmestrand, foruten de klassiske interiørene Holst-stuen og Graarud-stuen. Museet har kulturhistoriske gjenstander og fotoarkiv etter Louise Wold på rundt 29 000 bilder. Disse oppbevares hos Vestfoldmuseene IKS. Bygningen er et patrisierhus bygget i 1756 av Fredrik Christensen Holst, og var opprinnelig kvadratisk. I 1797 fikk bygningen sin nåværende form, og er idag en av få gjenværende bygninger fra Holmestrands storhetstid.

Museet ble opprettet etter Dr. Graaruds død hvor han hadde testamentert 10 000 til Holmestrand by for opprettelse av et museum.

Museet ble opprettet i 1937 og eies og drives av Holmestrand Museumsforening. Holmestrand Museum var i tilknytning til Nord-Jarlsbergmuseene frem til disse ble slått sammen med Vestfoldmuseene.

I 2009 fikk museet sysselsetningsmidler fra Kultur- og kirkedepartementet. Holmestrand museum gikk inn i samarbeid med Holmestrand haandverkerforening. Håndverkerforeningen restaurerer museet og museet stiller ut Brastad-samlingen. Riksantikvaren varslet i juni 2011 fredningstiltak av Holstgården. Fra tidligere er kun inngangspartiet mot Niels Kjærsgate fredet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]