Holger Nielsens metode

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Holger Nielsen Metoden : til gjenoplivning af skindøde», dansk postkort utgitt av Røde Kors ca. 1955–57. I dag anbefales isteden Hjerte-Lunge-Redning.

Holger Nielsens metode er en foreldet metode for å gi kunstig åndedrett, oppfunnet av den danske offiseren Holger Nielsen i 1932.

NB! Holger Nielsens metode anses ikke lengre som en forsvarlig måte for å gi kunstig åndedrett. I akutte tilfeller anbefales i dag hjerte-lunge-redning.

Fremgangsmåte[rediger | rediger kilde]

  1. Legg pasienten på magen. Løft opp under magen og rist pasienten for å drenere vann fra lungene.
  2. Legg pasientens hender lagt oppå hverandre under pasientens panne. Nese og munn må ligge fri fra underlaget.
  3. Stå på ene kneet med kneet ved pasientens hode, slik at du ser rett mot pasientens føtter. Legg begge hendene med sprikende fingre på pasientens rygg slik at tommelfingrene vender mot ryggraden og håndflatene hviler på pasientens skulderblader. Hold armene strake.
  4. Len deg lett framover med kroppsvekten mot pasientens rygg inntil armene står loddrett. Hold slik i tre sekunder.
  5. Len kroppen bakover igjen, og før samtidig hendene over til midt på pasientens overarmer og trekk pasientens armer oppover til albuene er ca. 5–10 cm fra underlaget. Hold dine egne armer strake hele tiden. Pass på å ikke løfte pasientens hode, og at du ikke drar bort hendene som ligger som støtte for hodet.
  6. Legg pasientens armer forsiktig ned igjen, og gå tilbake til utgangsstillingen i punkt 3. Gjenta manøveren ca. åtte ganger i minuttet.

Kilder[rediger | rediger kilde]