Holbergklubben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Holbergklubben
Plakett satt opp av Holbergklubben på Ludvig Holbergs gamle skole (nå Bergen Skolemuseum) i 1922. Plaketten er tegnet av Christian Koren Wiberg[1]

Holbergklubben er en forening i Bergen, oppkalt etter den dansk-norske forfatteren Ludvig Holberg, som ble født i Bergen i 1684. Foreningens formål er å «fremme Interessen for Holberg, særlig i hans Fødeby» (vedtektenes § 1).

Klubben ble stifet i et møte på serveringsstedet «Hjørnet» i Hotel Norge 10. mars 1908, etter den offisielle åpningen av et Holberg-værelse i Bergens museums bygning. De tilstedværende var B. E. Bendixen, Just Bing, Johan Bøgh, James Grieg, Bjørn Helland-Hansen, Jens Holmboe, Sigurd Høst, O. J. Larsen, Johan Nordahl-Olsen, Haakon Shetelig og Alf Wollebæk. 1. april ble det nedsatt en bestyrelse, og 21. april ble klubbens lover vedtatt. Nye medlemmer kunne bare opptas etter forslag av de eksisterende medlemmer, og etter godkjennelse av styret. Medlemstallet ble begrenset til 100, senere utvidet til 120.

Klubbens virksomhet har opp gjennom årene bestått i praktiske oppgaver som å henge opp minneplaketter over Holbergs liv på steder i Bergen knyttet til Holbergs liv, medlemsforedrag, utgivelse av skrifter («Holbergklubbens smaaskrifter»), og nedleggelse av krans på Holberg-monumentet i Bergen. Etter feiringen av Holbergs 250-årsjubileum i 1934 stilnet virksomheten av, og først på 1980-tallet kom det en ny aktiv periode, som igjen er blitt fulgt av en ny dvale etter 1992. Dagens (2018) preses er Tryggve Fett.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]