Hofsøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hofsøya ligger lengst sør på Senja. Det er en av flere små bygder på halvøya Stonglandet. Stonglandet ligger i Senja kommune i Troms og er forbundet med resten av øya gjennom Stonglandseidet. Andre bygder som ligger på Stonglandet er Valvåg, Lekangsund og Stangnes som ligger på øst- og sørsiden, mens Hofsøy ligger i vest.

På Hofsøya er det flere minneområder med gravhauger og hustufter. På 1970-tallet ble det under en utgraving avdekket et langhus fra jernalderen her.

Hofsøyfjellet[rediger | rediger kilde]

På Stonglandet ligger det et fjell som heter Stangnesfjellet, men det blir ofte bare kalt «Hofsøyfjellet». Fjellet er 301 moh. Det er et fjell med lett vanskelighetsgrad og turen opp er ca. 5 km lang og tar rundt fire timer.

Hofsøy bygdemuseum[rediger | rediger kilde]

Hofsøya har et folkemuseum kalt «Hofsøy Bygdemuseum». Hensikten med dette museet er å formidle, dokumentere og vise frem tradisjoner og levemåter ute ved kysten. Det viser også fiskerbondenes levekår hvor man måtte kombinere inntekter fra fiske med jordbruk og husdyr. Museet består av flere hus, to bolighus, et fjøs, et uthus, en jordkjeller, en sommerfjøs, kvern og et naust. En av bygningene er kalt «Heimerstua» og er innredet med interiør fra begynnelsen av 1900-tallet. «Borterstua» har en skolestue og inneholder utstillinger om livet på gården. I det store naustet kan man se flere ulike båttyper og mange forskjellige fiskeredskaper. I «uthuset» er det utstilt handkverner, dreiebenker og andre redskaper som tidligere har vært i bruk. I sommerfjøset pleide det før å være ulike husdyr om sommeren, som for eksempel kyr.

Dronningruta[rediger | rediger kilde]

Mellom Hofsøy og Stangnes går det ei turløype kalt «dronningruta». Ruta ligger langs fjæra og man støter på flere hvite skjellstrender på veien. Årsaken til at turløypa kalles «dronningruta», er at dronning Sonja gikk fra Hofsøy til Stangnes for noen år siden. Det er «Din tur», som i samarbeid med flere turistfiskeanlegg, har merket opp turstier rundt om på Sør-Senja.

Kilder[rediger | rediger kilde]