Hnefatafl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hnefatafl / Kongens bord

Hnefatafl, kongens bord eller tablut var et av Nord-Europas store brettspill. Spillet var populært i Skandinavia i og før vikingtiden. Spillet handler om en vikingkonge som blir angrepet i borgen sin. Det ligner sjakk, da det er et strategi-spill og brikkene flytter seg på samme vis som tårnene. Den største forskjellen fra sjakk er at man tar brikkene ved å holde både rutene nord/sør for brikken eller vest/øst for brikken (flanket). Det skiller seg fra de fleste andre spill ved at det er asymmetrisk.

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

Brettet er vanligvis 11x11 men kan også spilles på 9x9 eller 13x13.

Hvit starter i midten. Deres mål er å sikre Kongen i en borg (i et av hjørnene) og har 13 brikker (12 hirdmenn og en Konge). Svart starter med 6 angripere langs alle de fire sidene (24). De skal stoppe kongen, dette gjøres ved å omringe kongen på rutene i nord/sør OG i øst/vest. Alle borger er fiendtlige, selv for kongen (om han ikke okkuperer en av dem).

Flytting av brikker (trekk)[1][rediger | rediger kilde]

Angriperne gjør alltid første trekk, og spillet fortsetter med trekk vekselsvis mellom de to partiene. Alle angripere og forsvarere flyttes på samme måte: En brikke kan flyttes til alle sider en eller flere ruter til ledig plass (på samme måte som tårnet i sjakk), men ikke diagonalt (på skrå). Det er ikke tillatt å hoppe over andre brikker. Bare kongen kan innta ruten i sentrum (kongens borg), men andre kan fritt hoppe over den om ønskelig. Heller ingen andre enn kongen kan innta hjørnerutene (de fire borgene kongen kan flykte til).

Notis[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Vikingespillet HNEFATAFLs spilleregler

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]