Hellige Nikolai ortodokse menighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′46″N 10°48′54″Ø

Ny kirke fra 2015
Det tidligere kirkebygget, som nå er revet.

Hellige Nikolai menighet er en landsdekkende menighet tilhørende Den ortodokse kirke i Norge. Kirken er viet den hellige Nikolai av Myra. Den ble grunnlagt i 1931 som den første ortodokse menighet i Norge i moderne tid. Menigheten følger russisk liturgisk tradisjon og er detfor underordnet erkebiskopen for russiske menigheter i Vest-Europa med sentrum i Paris, som igjen er en del av Det økumeniske patriarkat i Konstantinopel.

Fra 1952 og frem til slutten av 1970-årene ble menigheten ledet av arkimandritt fader Therapon Hümmerich. Fra denne perioden og frem til i dag har arkimandritten fader Johannes Johansen vært forstander for menigheten.

I brorparten av sin historie har menigheten primært benyttet krypten i Majorstuen kirke som gudstjenestelokale. I 2003 flyttet man til et eget kirkebygg i Tvetenveien 13 ved Teisen i Oslo. Fra 2013 brukes igjen det gamle lokalet på Majorstuen, da kirken på Teisen er revet og ny kirke under oppføring. Tegningene for den nye kirken har en mer tradisjonell utforming som gjør bygget gjenkjennelig som ortodoks kirke.[trenger referanse] Sommeren 2015 er nytt bygg reist, men ikke innviet.

Kirkeforeninger med tilknytning til menigheten finnes i Bergen, Tromsø, Bodø, Stavanger og Neiden. Aktiviteten i Neiden er skoltesamisk og knyttet til Georgskapellet der.

Hellige Nikolai menighet består av ortodokse troende fra de fleste ortodokse land; en relativt stor andel av de aktive medlemmene er nordmenn. Hver søndag feires liturgi på kirkeslavisk og norsk. Den første søndagen i måneden forrettes liturgien på norsk.

Den første norske ortodokse konvertitten var Siri Sande.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]