Hellige Nikolai ortodokse menighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°54′46″N 10°48′54″Ø

Ny kirke fra 2015
Det tidligere kirkebygget, som nå er revet.

Hellige Nikolai menighet er en landsdekkende menighet tilhørende Den ortodokse kirke i Norge. Kirken er viet den hellige Nikolai av Myra. Den ble grunnlagt i 1931 som den første ortodokse menighet i Norge i moderne tid. Menigheten følger russisk liturgisk tradisjon og er underordnet erkebiskopen for russiske menigheter i Vest-Europa med sentrum i Paris, som igjen er en del av Det økumeniske patriarkat i Konstantinopel.

Fra 1952 og frem til slutten av 1970-årene ble menigheten ledet av arkimandritt fader Therapon Hümmerich. Fra denne perioden og frem til 5. februar 2018 var arkimandritt fader Johannes Johansen forstander for menigheten. Fader Johannes Johansen er fra og med 5. februar 2018 første gang suspendert etter et dekret fra erkebiskop Jean av Chariopolis ved eksarkatet i Paris.[1] og for andre gang 25 mai 2018[2] etter at den første suspensjonen ble hevet for at menigheten skulle få feire påske. Menighetsrådet ble samtidig med Johansens suspendering ekskommunisert.[3] Grunnen til dette er at de ikke har gått ut av menighetsrådet under prosessen med erkebiskopen. I den ortodokse kirke er det biskopen som de facto er menighetens prest, mens den stedlige presten er biskopens forlengede arm i lokalmenigheten og kan ikke uten videre søke seg over til andre menigheter. «En prest har større ansvar enn en lek-person, og han må alltid forkynne i overensstemmelse med  kirkens dogmer og teologi, for han representerer ikke seg selv, men kirken som sådan. Og det er ingen menneskerettighet å være ortodoks prest. Dette er noe som helt og holdent er avhengig av biskopen».[4]

Brorparten av sin historie har menigheten primært benyttet krypten i Majorstuen kirke som gudstjenestelokale. I 2003 flyttet man til et eget kirkebygg i Tvetenveien 13 ved Teisen i Oslo. Fra 2013 ble det gamle lokalet på Majorstuen brukt, da kirken på Teisen ble revet og ny kirke var under oppføring. Krypten i Majorstuen kirke brukes ikke lenger til ortodokse gudstjenester.

Den første norske ortodokse konvertitten var Siri Sande.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Exarchat.eu: Article2142
  2. ^ Exarchat.eu: Article2181
  3. ^ «Excommunication» (engelsk). OrthodoxWiki. 6. mai 2013. Besøkt 2. juni 2018. 
  4. ^ Ortodoks.no: Tema 10

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]