Hellige Nikolai ortodokse menighet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′46″N 10°48′54″Ø

Ny kirke fra 2015
Det tidligere kirkebygget, som nå er revet.

Hellige Nikolai menighet er en landsdekkende menighet tilhørende Den ortodokse kirke i Norge. Kirken er viet den hellige Nikolai av Myra. Den ble grunnlagt i 1931 som den første ortodokse menighet i Norge i moderne tid. Menigheten følger russisk liturgisk tradisjon og er underordnet erkebiskopen for russiske menigheter i Vest-Europa med sentrum i Paris, som igjen er en del av Det økumeniske patriarkat i Konstantinopel.

Fra 1952 og frem til slutten av 1970-årene ble menigheten ledet av arkimandritt fader Therapon Hümmerich. Fra denne perioden og frem til 5. februar 2018 var arkimandritt fader Johannes Johansen forstander for menigheten. Fader Johannes Johansen er fra og med 5. februar 2018 suspendert etter et dekret fra erkebiskop Jean av Chariopolis ved eksarkatet i Paris.[1]

I brorparten av sin historie har menigheten primært benyttet krypten i Majorstuen kirke som gudstjenestelokale. I 2003 flyttet man til et eget kirkebygg i Tvetenveien 13 ved Teisen i Oslo. Fra 2013 ble det gamle lokalet på Majorstuen brukt, da kirken på Teisen ble revet og ny kirke var under oppføring. Krypten i Majorstuen kirke brukes ikke lenger til ortodokse gudstjenester.

Den første norske ortodokse konvertitten var Siri Sande.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]