Therapon Hümmerich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
f.Therapon

Therapon Johannes Hümmerich (født 9. juni 1900 i Sveits, død 3. juni 1988 i Nedre Eiker) var munkeprest og leder for Hellige Nikolai menighet i Oslo fra 1952 til slutten av 1970-tallet.

Han var født og oppvokst i Sveits. Han flyttet deretter til Alsace i Frankrike, og fikk senere som kall å lede menighetsarbeidet for russiske emigranter og flyktninger til Norge. Fader Therapon deltok i det økumeniske arbeide i Norge.

Da han kom til Norge i 1952 og tok over ledelsen i den ortodokse menigheten i Oslo, førte dette til blandede reaksjoner fra menighetens medlemmer. Fader Therapon var både konvertitt og ikke-russer, noe som mange mente svekket det russiske preget på menigheten.

Fader Therapon fikk Flyktningerådet til å opprette flyktningehjemmet «Granlien» på Helgøya i Mjøsa. Dette ble etter hvert et hjem der det stort sett bodde russere, og han fikk derfor bygget et ortodoks kapell der. Han kom til kapellet for å holde messe flere ganger i året. I dag er både flyktningehjemmet og kapellet revet, men man finner mange russiske kors på Helgøye kirkegård på grunn av dette. Det var også på denne kirkegården Hümmerich ble gravlagt da han døde i 1988. Siden da holder den ortodokse menigheten hvert år en minnegudstjeneste på kirkegården til minne om dem som ligger der.

Da Hümmerich på slutten av 1970-tallet ble for syk til å kunne feire kirkelige handlinger , var dette et hardt slag for menigheten som i noen år etterpå eksisterte på et tilnærmet nullpunkt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]