Hjemmesitter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hjemmesitter er den vanligste betegnelsen for en person som ikke benytter seg av sin rett til å avgi stemme ved kommunevalg eller stortingsvalg. Siden det i de fleste demokratier ikke er noen plikt til å avlegge stemme, er dette en lovlig (ikke-)handling. I en del diktaturstater er der stemmeplikt, der det er underforstått at makthaverne skal gjenvelges med høy prosent av de avgitte stemmene. Hjemmesittere er der et tilnærmet ikke-eksisterende fenomen.

Hjemmesittere oppgis vanligvis som den resterende prosentandelen etter at % valgdeltakelse er trukket fra. En må da se bort fra at noen kan ha hatt skjellig grunn for ikke å ha avgitt stemme. Gruppen kalles gjerne spøkefullt for «hjemmesitterpartiet», og kan ofte være vel så stort som de største stemmetallene på politiske partier.

Gruppen er en del av analysematerialet til valgforskere som forsøker å finne ut noe om hvilken innflytelse hjemmesittere har på mandatfordeling og annet.

politikkstubbDenne politikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)