Hjelp:Overvåke sider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ved å overvåke sider kan alle innloggede brukere ha en liste over «overvåkede» sider og lage en liste over siste endringer i disse sidene (og deres tilknyttede diskusjonssider). På denne måten kan du holde rede på og reagere på hva som skjer med sider du har opprettet eller på annen måte er interessert i.

Kontrollere hvilke sider som er overvåket[rediger | rediger kilde]

Dette skjermbildet viser en side som ikke er på brukerens overvåkningsliste. Ved å klikke på stjernen vil den bli lagt til i overvåkningslisten.
Stjernen på denne siden er blå for å vise at siden er på brukerens overvåkningsliste.

Det er tre måter å kontrollere hvilke sider du har på overvåkningslisten din:

 1. Når du ser på en side, klikk stjerne-symbolet mellom «Vis historikk»-fanen og søkeboksen på toppen av siden (for standardutseendet, i noen andre versjoner, klikk på «overvåk» eller «avslutt overvåkning»-fanen), for å legge til eller fjerne siden fra din overvåkningsliste.
 2. Når du redigerer en side, kryss av eller fjern krysset for «Overvåk denne siden» før du lagrer (over forhåndsvisningsknappen)
 3. Klikk «Vis og rediger overvåkningsliste» eller «Rediger rå overvåkningsliste» på toppen av overvåkningslisten for å vise eller endre listen over overvåkede sider direkte. Det første valget tar deg til Special:Overvåkningsliste/edit, der de overvåkede sidene er listet opp med avkrysningsbokser som kan brukes til å fjerne elementer. Det andre tar deg til Spesial:Overvåkningsliste/raw, som har en tekstboks med en liste over overvåkede sider, en tittel per linje, sortert etter navnerom og deretter alfabetisk. Du kan redigere listen direkte, kopiere den til en ekstern editor eller erstatte den med en liste laget et annet sted. Duplikater blir fjernet automatisk ved lagring.

Flere måter å redigere overvåkningslisten kan oppnås med tilleggsfunksjoner.

Hvis du krysser av for «Overvåk alle sider jeg redigerer» på fanen «Overvåkningsliste» i dine innstillinger, så vil avkrysningsboksen «Overvåk denne siden» som standard alltid være krysset av når du redigerer sider. Andre lignende valg er «Overvåk alle sider jeg oppretter», «Overvåk alle sider jeg flytter», og (for administratorer) «Overvåk alle sider jeg sletter».

Andre ting:

 • Fordi ingen eier noen artikkel, er det ikke noe krav om å overvåke artikler du har opprettet eller bidratt til, så det forventes ikke at du kontrollerer at redigeringene dine ikke har blitt vandalisert, utfordret (for eksempel på grunn av mangel på kilder), diskutert på artikkelens diskusjonsside, osv. Den eneste siden du forventes å holde øye med er din egen diskusjonsside.
 • Diskusjonssider er ikke listet opp på Spesial:Overvåkningsliste/edit eller Spesial:Overvåkningsliste/raw, men de blir automatisk overvåket så snart den tilhørende ikke-diskusjonssiden blir overvåket.
 • Det er ikke mulig å overvåke automatisk genererte sider, slik som spesialsider. Ved å overvåke en kategoriside vil man kunne følge med på endringer i teksten på selve kategorisiden, men ikke endringer i listen av underkategorier og sider i kategorien (se også Hjelp:Kategori. På samme måte vil ikke overvåkning av et bilde fange opp opplastinger av nye versjoner av bildet.
 • Nye sidetitler kan noen ganger vises på din overvåkningsliste som et resultat av at en side er flyttet (se Flyttinger, opprettelser og slettinger nedenfor).
 • Når en overvåket side inneholder transkludert tekst, slik som maler, kan sidens form endre som et resultat av endringer på de transkluderte sidene. Disse endringene vil ikke vises på din overvåkningsliste med mindre du også overvåker de transkluderte sidene.

Skjule sider fra en overvåkningsliste[rediger | rediger kilde]

Det er mulig å overvåke en side uten å overvåke dens tilknyttede diskusjonsside; det er også mulig å overvåke bare en diskusjonsside. Mer informasjon kan finnes på Wikipedia:Skjule sider i overvåkningslisten.

Hvordan lese en overvåkningsliste[rediger | rediger kilde]

Når du er logget inn på Wikipedia, vises en lenke, «Overvåkningsliste» på toppen av hver side. Denne lenker til spesialsiden Spesial:Overvåkningsliste, som rapporterer siste endringer på dine overvåkede sider. Det er en liste inndelt i dager, i baklengs rekkefølge etter tiden for redigering.

Hver linje viser detaljene om hver redigering: hvorvidt mindre (m), hvorvidt utført av en bot (b), tiden, en lenke til siden, en lenke til endringen (diff) utført av den angjeldende redigeringen, en lenke til revisjonshistorikken (hist), brukerens brukernavn eller IP-adresse, økningen (grønt) eller reduksjonen (rødt) i antall bytes, f.eks. (+76), (-490) eller, hvis den er over 500, i fete typer: (+794), (-2,412), og redigeringsforklaringen.

Teknisk sett, er overvåkningslisten bare en annen måte å filtrere siste endringer. Oppføringene kommer fra recentchanges table og er derfor begrenset til redigeringer ikke eldre enn 30 dager (den nåværende verdien av $wgRCMaxAge-variabelen for Wikipedia).

Alternativer[rediger | rediger kilde]

Det er flere alternativer tilgjengelig for å kontrollere hvordan listen over endringer vises:

 • Du kan velge å skjule eller vise mindre redigeringer, botredigeringer, ens egne redigeringer, redigeringer av uregistrerte brukere og redigeringer av innloggende brukere (lenker for dette formålet er på toppen av overvåkningslisten). I utgangspunktet er standardatferden for alle disse satt til «vis»; dette kan endres ved å bruke alternativene på «Overvåkningsliste»-fanen i dine brukerinnstillinger.
 • Du kan velge hvor mange timer eller dager du vil at listen over endringer skal gå tilbake, ved å bruke lenkene på toppen av overvåkningslisten. For maksimum (30 dager), velg «alle». For andre verdier enn det er lenker til, velg en av de tilgjengelige lenkene og rediger verdien etter «days=» i URL-en. Standardverdien, som må være et antall dager ikke større enn 7, innstilles ved hjelp av «Overvåkningsliste»-fanen i brukerinnstillingene.
 • Du kan begrense listen til endringer i et bestemt navnerom, ved å bruke boksen «Navnerom» (kryss av for «Inverter valg» for å «utelukke» det valgte naverommet).
 • Du kan velge å bare vise den siste redigeringen til hver overvåket side («Enkel overvåkningsliste»). Dette er for tiden standard, men kan lage villendende resultater (for eksempel, hvis den siste redigeringen var mindre, så er det ingen indikasjon på at en tidligere ikke-mindre redigering inntraff). For å være sikker på at alle endringer vises, kryss av for «Utvid overvåkningsliste til å vise alle endringer i valgt tidsrom» på «Overvåkningsliste»-fanen i dine brukerinnstillinger.
 • Når du har valgt den utvidede overvåkningslisten, kan du velge «forbedret» visningsmodus, som grupperer alle endringer gjort på hver side på en gitt dag. Klikk på de blå pilene til venstre for listen for å utvide eller skjule hver gruppe. Dette valget gjelder for både overvåkningslisten og siste endringer, og ligger av denne grunn på «Siste endringer»-fanen i brukerinnstillingene, ikke på «Overvåkningsliste»-fanen.
 • Du kan velge å sette «Antall redigeringer som skal vises i utvidet overvåkningsliste» (på «Overvåkningsliste»-fanen). Det maksimale antallet er for tiden 1000.

Andre effekter av å overvåke en side[rediger | rediger kilde]

Når du viser siste endringer, forbedret siste endringer eller relaterte endringer, er sider fra overvåkningslisten din vist med fete typer. Dette betyr at det kan være fordelaktig å markere sider som «overvåket» selv om du ikke har tenkt å se på Spesial:Overvåkningsliste-siden.

Flyttinger, opprettelser og slettinger[rediger | rediger kilde]

Handlinger som påvirker overvåkede sider (flyttinger, sideopprettelser, slettinger og beskyttelse) vises også i overvåkningslisten. For eksempel, hvis du overvåker en side som ennå ikke har en diskusjonsside, vil du se på din overvåkningsliste når noen oppretter den diskusjonssiden.

Du kan til og med overvåke en side selv om verken innholdssiden eller diskusjonssiden eksisterer. For å gjøre det, gå til sidens URL, enten ved å skrive URL-en direkte eller ved å følge en (brutt) lenke, og trykk «Overvåk» (avhengig av skin-et må du kanskje trykke Avbryt først).

Hvis en side du har overvåket blir flyttet til en ny tittel, vil den nye tittelen automatisk bli lagt til i din overvåkningsliste. Selv om siden senere blir flyttet tilbake (og selv om siden til den nye tittelen blir slettet), vil den nye tittelen forbli i din overvåkningsliste sammen med den nye. Hvis du legger merke til mystiske, ikke-eksisterende sider i din overvåkningsliste, er dette den mest sannsynlige forklaringen.

Se Wikipedia:Syndikering.

Alternativer til overvåkningslister[rediger | rediger kilde]

En konto kan ha bare én overvåkningsliste. Det er imidlertid mulig å sette opp overvåkningsliste-lignende funksjonalitet ved å bruke «Relaterte endringer»-funksjonen, på en måte som effektivt gjør en bruker i stand til å ha flere overvåkningslister. For å gjøre dette, opprett en side (vanligvis i ditt eget brukerrom) med lenker til sidene du vil overvåke. Endringer på de sidene kan deretter bli overvåket ved å gå til brukersiden og klikke «Relaterte endringer». Legg merke til at i dette tilfellet vil ikke tilhørende diskusjonssider bli inkludert, og endringer på selve brukersiden vil heller ikke bli inkludert.

Relaterte endringer kan også brukes til å overvåke endringer i sider som hører til en kategori, heriblant innlegging av sider i kategorien (som ikke blir fanget opp ved å plassere kategorien på en overvåkningsliste). Fjerning av sider fra kategorien fanges imidlertid ikke opp.

CSS[rediger | rediger kilde]

Som et alternativ eller i tillegg til å bruke overvåkningsliste-funksjonen, kan du også definere en brukerstil for lenker til utvalge sider, ved å legge inn f.eks. følgende linjer i din CSS (bytt ut «sidenavn» med din artikkel, men behold de rette anførselstegnene):

a [title ="sidenavn"] {color:white; background:red; font-size:150%}

Dette virker i Opera, men ikke i IE.

Man kan lage forskjellige stiler for forskjellige sider. Dette virker også på brukerbidragssider, og på vanlige sider (også for lenker med alternativ lenketekst, men ikke for indirekte lenker gjennom en omdirigering).

For å utheve lenker til den gitte siden, også fra andre nettsteder, heriblant interwikilenker, bruk dette i stedet:

a[href ="full URL"] { .. }

Merk at den fullstendige URL-en er nødvendig, selv til å utheve lenker fra samme prosjekt, selv om HTML-koden bruker den relative URL-en /wiki/«sidenavn».

Størrelsesgrense[rediger | rediger kilde]

Hvis du har en veldig stor overvåkningsliste, kan det ta veldig lang tid å få opp redigeringsgrensesnittet (Spesial:Overvåkningsliste/edit). Det kan ta så lang tid at serveren lukker forespørselen før noe data har blir returnert til deg,[1] og resultere i en fullstendig tom side. Hvor stor overvåkningslisten din kan være før du begynner å få problemer avhenger av belastningen på serveren, så ingen nøyaktig grense kan gis. Per 27. januar 2006, viste en høyst uvitenskapelig testing at overvåkningslister større enn ~9800 sider på Engelsk Wikipedia vanligvis vil skape problemer. Denne verdien kan brukes som en foreløpig øvre grense. Hvis du likevel har problemer med den størrelsen, kan du manuelt redusere antall overvåkede sider til den fungerer pålitelig igjen, og beskjære overvåkningslisten din jevnlig for å unngå å komme over grensen igjen.

Overvåkningslister og personvern[rediger | rediger kilde]

Vanlige brukere eller administratorer kan ikke avgjøre hva som er i din overvåkningsliste eller hvem som overvåker en bestemt side. Allment tilgjengelige databasedumper inneholder heller ikke denne informasjonen. Utviklere som har tilgang til serverne som lagrer Wikipedia-databasen kan finne denne slags informasjon.

Overvåkningslister for flere prosjekter[rediger | rediger kilde]

En standard overvåkningsliste dekker bare ett Wikimedia-prosjekt (så din overvåkningsliste på Norsk Wikipedia kan bare inneholde sider på Norsk Wikipedia). Det er imidlertid en multi-wiki-overvåkningsliste tilgjengelig på http://tools.wikimedia.de/~luxo/gwatch/ som samtidig kan vise endringer på overvåkede sider på så mange Wikimedia-prosjekter du vil.

Du kan også overvåke flere prosjekter med RSS-feeds.

Denne siden er referert til fra listen over Wikipedia-termer under overvåkningsliste.