Hjelp:Diff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


En diff viser forskjellen mellom to versjoner av en side. En spesiell versjon av en side kalles en «revisjon»; hver revisjon har en unik dato og klokkeslett for opprettelse som kan sees i revisjonshistorikken.

Lenker til differ brukes på forskjellige spesialsider, heriblant Historikk-fanen på sider, brukerbidragssiden som hver bruker har, Siste endringer, Relaterte endringer og Overvåkningsliste.

Ved å bruke en sides historikk er det mulig å generere en diff mellom to hvilke som helst versjoner – velg den venstre radioknappen for den eldre versjonen, den høyre radioknappen for den nyere versjonen og klikk knappen Sammenlign valgte revisjoner.

Mens du redigerer en side, viser knappen Vis endringer de endringene du er i ferd med å gjøre. Diffen vises også under en redigeringskonflikt.

Hvordan det ser ut[rediger | rediger kilde]

Dette eksemplet viser toppen av en fiktiv diffside (noen av lenkene er dummylenker). Den eldre versjonen vises til venstre, og den nyere til høyre.

Revisjonen fra 3. aug 2003 kl. 22:32 (rediger)

Tim Starling (Diskusjon | bidrag)
(Redigeringsforklaringer i differ er flott)
Forrige endring

Revisjonen fra 18. aug 2003 kl. 00:10 (rediger) (Fjern denne endringen)

Angela (Diskusjon | bidrag)    [tilbakestill]
m (korreksjon, + MediaWiki User's Guide)

Linje 8: Linje 8:
For administratorer og patruljører vises en [[Wikipedia:Tilbakestilling|tilbakestill]]-knapp som kan brukes til å tilbakestille fra den nye versjonen til den gamle. For administratorer og patruljører vises en [[Wikipedia:Tilbakestilling|tilbakestill]]-knapp som kan brukes til å tilbakestille fra den nye versjonen til den gamle.
- Dette vises bare når man viser diffen mellom den nåværende versjonen og den som er like før den. + Dette vises bare når man viser diffen mellom den siste versjonen av en side og den siste versjonen av en annen forfatter enn den som er den siste versjonen.
Dette eksemplet viser toppen av diffsiden, med lenkene beskrevet over. Dette eksemplet viser toppen av diffsiden, med lenkene beskrevet over.
Linje 25: Linje 25:
</table> </table>
+ [[MediaWiki User's Guide]]
+

Forklaring til fargene[rediger | rediger kilde]

Uendret tekst er svart på grått (bare delene før og etter endret tekst blir vist). Avsnitt som er endret, merkes i gult i den gamle versjonen og i blått i den nye versjonen. Der hele avsnitt har blitt fjernet eller satt inn, er den andre siden blank (hvit). Tekst som er fjernet eller lagt til vises som fet tekst.

Fargenøkkel
Gammel versjon Ny versjon
uendret uendret
avsnitt endret avsnitt endret
avsnitt fjernet  
  avsnitt lagt til
tekst fjernet tekst lagt til

Kontroller og lenker[rediger | rediger kilde]

Lenkene «Revisjonen fra dato» lenker til hver versjon. Hvis den nyere versjonen er den siste, vil lenken være til den vanlige siden og formuleringen vil være «Nåværende revisjon (dato)» i stedet.

Lenken «(rediger)» tar deg til siden for å redigere den versjonen. Du kan bli advart om at du redigerer en gammel revisjon; hvis du ignorerer dette og fortsetter, vil du tilbakestile alle redigeringer som har blitt gjort siden den revisjonen.

Lenken «(Fjern denne endringen)» på den nyere revisjonen vil tilbakestille akkurat den endringen. Når du klikker lenken, kan du kontrollere diffsiden for redigeringen du er i ferd med å gjøre, og redigeringsforklaringen vil bli fylt ut automatisk med frasen i MediaWiki:undo-summary (Fjerner sideversjon $1 av $2 (diskusjon)). Denne forklaringen kan redigeres før du lagrer redigeringen. Når du tilbakestiller flere endringer på en gang, virker kanskje ikke auto-forklaringen. Selv om lenken finnes på alle diffsider, virker den ikke når revisjoner kommer i konflikt med hverandre. Versjoner eldre enn den nåværende kan ofte ikke bli ugjort på denne måten. Hvis det ikke virker, kan du bli fortalt at endringen ikke kunne bli ugjort og du ender opp på den vanlige redigeringssiden for den nåværende versjonen.

Nedenfor er lenker til brukersiden og diskusjonssiden til brukerne som redigerte den eldre og den nyere versjonen. Lenker til brukernes bidragslister er også vist. For administratorer og patruljører, er det også en «tilbakestill»-knapp som vises når det er aktuelt, og lar brukeren tilbakestille alle redigeringer gjort av den brukeren.

Deretter vises redigeringsforklaringene i parentes. Hvis brukeren har brukt lenker i redigeringsforklaringen, fungerer disse som lenker på diffsiden også. Hvis brukeren markerte redigeringen som en mindre endring, vises m før redigeringsforklaringen.

Lenkene «Forrige endring» og «Neste endring» leder til tidligere eller senere differ. Når du viser diffen mellom to versjoner som ikke følger etter hverandre, vil du også se meldingen «(x mellomrevisjoner av y brukere vises ikke)».

Etter tabellen med forskjeller vises den nyeste av de to versjonene som ble sammenlignet, i sin helhet, med mindre du har angitt i innstillingene at dette ikke skal gjøres.

Lenke til en diff[rediger | rediger kilde]

Hvis du trenger å lage en lenke til en bestemt diff (for bruk på en diskusjonsside eller oppslagstavle, for eksempel), finn diffen fra revisjonshistorikken, gå til diffsiden, og kopier URL-en fra adresselinjen i nettleseren din. Lim deretter denne URL-en (hele URL-en, inkludert http://) inn i teksten på siden der du vil ha lenken, og putter enkle hakeparenteser [...] rundt den.

URL-en for en diff er basert på oldid-verdien av den gamle revisjonen. Hvis en revisjon har oldid-verdi 12345678, er URL-en dens

  • http://no.wikipedia.org/w/index.php?title=SIDETITTEL&oldid=12345678

og da tar URL-er for diffene dens følgende former:

  • diff med nåværende versjon: http://no.wikipedia.org/w/index.php?title=SIDETITTEL&diff=cur&oldid=123456789
  • diff med forrige versjon: http://no.wikipedia.org/w/index.php?title=SIDETITTEL&diff=prev&oldid=123456789
  • diff med versjon 10000001: http://no.wikipedia.org/w/index.php?title=SIDETITTEL&diff=10000001&oldid=123456789

Slettede revisjoner[rediger | rediger kilde]

En administrator kan se slettede revisjoner og differ, men de diffene kan bare deles med andre administratorer. For å la alle brukere kunne se diffen, må revisjonene det er snakk om gjenopprettes midlertidig. Se Wikipedia:Revisjonssletting for nærmere detaljer. (Betegnelsen «slettet revisjon» refererer til en versjon av en artikkel som av en eller annen grunn har blitt gjort «usynlig» for offentligheten.

Når man flytter eller kopierer en del av en tekst innen en side eller fra en annen side, og også gjør andre redigeringer, er det nyttig å adskille disse redigeringene fra hverandre. På denne måten er diff-funksjonen nyttig for å kontrollere disse andre redigeringene.

Diffen viser forskjeller per linje. Noen brukere synes at innlegging at manuelle linjeskift forbedrer diff-funksjonen.

Hvis du prøver å finne punktet i en sides historikk der en bestemt endring ble gjort, og det ikke hjelper å søke i redigeringsforklaringene, prøv å ta diffen mellom punktene omtrentlig mellom 1/3 og 2/3 ned i historikken. Fra denne diffen, kan du avgjøre i hvilken av de tre delene av historikken endringen fant sted. Gjenta denne prosessen, og snevre inn «søkeområdet» med en faktor på 3 hver gang, helt til du identifiserer redigeringen der endringen ble gjort. Du kan også bruke det eksterne WikiBlame-verktøyet, som automatiserer denne søkeprosessen.

I tilfellet for Classic-skinnet med quickbar, har ikke diffsiden quickbar, for å gi mer plass. Derfor er diffsiden også nyttig for å vise siden i full skjermbredde, uten å endre innstillingene, Med Monobook-skinnet, er panelene til venstre også på diffsiden.

På en diffside blir visningen noen ganger bredere enn skjermen, fordi det er to kolonner, men også fordi URL-er (spesielt de som er lange) ikke skjules. I slike tilfeller må du bruke det vannrette rullefeltet i nettleseren for å se hele visningen.

Denne siden er referert til fra listen over Wikipedia-termer.