Hjelp:Lenker hit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne siden er ikke vedlikeholdt, bruk den sentrale mw:Special:MyLanguage/Help:What links here


I verktøykasseseksjonen på venstre side av hver side er en lenke merket "Lenker hit". Denne brukes til å se en liste av sider som lenker til, omdirigerer til eller transkluderer den aktuelle siden. Disse kalles noen ganger "backlinks".

Det er også mulig å lage en wikilink til listen over "Lenker hit" for en spesiell side; for å gjøre dette skriver man [[Spesial:Lenker hit/Sidenavn]], og erstatter Sidenavn med tittelen på målsiden. Den samme teksten - uten parenteser - kan også skrives inn i søkeboksen for å få tilgang til "Lenker hit" for en hvilken som helst sidettittel.

For å bruke verktøyet, klikk Spesial:Lenker hit og skriv inn sidetittelen.

Funksjonen "Lenker hit" lister opp sider på det samme nettstedet (Norsk Wikipedia) som lenker til, omdirigerer til eller transkluderer en gitt side. Det er også mulig å begrense søket til sider i et angitt navnerom. For å se denne informasjonen, klikk lenken "Lenker hit" mens du ser på en hvilken som helst side. Listen er sortert etter side-ID, dvs. opprettelsestidspunkt.

Informasjonen kommer fra pagelinks table og templatelinks table. Sider som omdirigerer til den gitte siden er merket med "omdirigering". Sider som transkluderer den gitte siden er merket med "transklusjon"; for disse sidene vises det ikke hvorvidt de også lenker til den gitte siden. For bildesider og andre filsider er sidene som bruker bildet eller filen merket med "bildelenke".

Listen over lenkene til en artikkel er nyttig på mange måter:

  • Antallet innkommende lenker gir en omtrentlig indikasjon på hvor viktig eller populær en side er.
  • Når innholdet i en artikkel er uklart, kan listen over artikler som lenker til den gi nyttig kontekst.
  • Den gjør det mulig å foreta skikkelig rydding i lenker til flertydige titler.

Funksjonen virker til og med for en side som ikke eksisterer. Man får da en liste over rødlenker til den tittelen. Lenken "Lenker hit" vises på redigeringssiden man kommer til når man følger en brutt lenke. Hvis filmartikler er lenket til skuespillerne, kan man derfor for eksempel finne filmer en skuespiller har spilt i, selv om det ikke er noen artikkel om skuespilleren.

For å komme direkte til "Lenker hit" (i søkeboksen, nettleserens adresselinje eller wikilenker), bruk syntaksen Spesial:Lenker hit/John Smith og erstatt "John Smith" med den ønskede målartikkeltittelen.

Begrensninger[rediger | rediger kilde]

Følgende lenker er ikke listet opp på "Lenker hit":

For tilfeller med lenker til seksjoner eller andre ankere blir det nøyaktige målet ikke vist. "Lenker hit" kan ikke liste opp backlinks som bare går til en bestemt seksjon eller anker. En workaround er å lage en ny tittel som omdirigerer til den bestemte seksjonen, og oppfordre folk til å lage lenker til omdirigeringen snarere enn seksjonen. En annen mulighet er å bruke Lenkesøk, men her må brukerne føye til skjulte eksterne lenker.

Legg også merke til at hvis en sides lenker endres på grunn av en endring i en mal, blir ikke backlinks for siden oppdatert øyeblikkelig, men via jobbkøen.

Omdirigeringer[rediger | rediger kilde]

Backlinks-funksjonen viser hvilke backlinks som er omdirigeringer. Backlinks til omdirigeringen vises også, og hvis de innholder en omdirigering, vises også dens backlinks (ikke mer). Dette er et nyttig verktøy for å finne doble omdirigeringer, som skal erstattes med omdirigeringer til det endelige målet. Det finnes valg for filtrere backlinkstabellen ved å skjule omdirigeringer, eller bare vise omdirigeringer (ved å skjule lenker og transklusjoner).

Transklusjoner[rediger | rediger kilde]

Backlinkslisten inneholder transklusjoner av den aktuelle siden.

Den viser også lenker som finnes på visse sider på grunn av transklusjon av andre sider (maler). For eksempel, hvis side A inneholder en transklusjon av mal B, og B inneholder en lenke til C (som ikke er innenfor <noinclude>-tagger), så vil lenken til C vises på side A, og A vil listes opp blant backlinks til C.

Det er også mulig at sider inneholder lenker til C som et resultat av transklusjonen av en mal selv om selve malen ikke inneholder slike lenker (lenkene kan være laget i malens wikitekst ved bruk av forskjellige parserfunksjoner, snarere enn eksplisitt). I dette tilfellet vil malen ikke vises blant backlinks til C, selv om sider den transkluderes på inneholder lenker til C. Det kan være bekvemt å få malen med på listen ved å sette en lenke til C på malen, innenfor <noinclude>-tagger.

Antall lenker[rediger | rediger kilde]

Siden med "Lenker hit" viser ikke hvor mange backlinks som finnes totalt. Antallet lenker som vises på en gang er begrenset - i utgangspunktet til 50, men det finnes lenker over og under listen, og disse kan brukes til å endre dette til visse andre verdier. Andre verdier kan fås ved å redigere URL-en som framkommer når man klikker på disse lenkene, men maksimal verdi er 5 000.

Det finnes et verktøy som gir totalt antall backlinks for en side: bruk følgende URL:

  • http://toolserver.org/~dispenser/cgi-bin/backlinkscount.py?title=Sidenavn

For utvidet syntanks, se vektøyets dokumentasjonsside.

Finne eksterne lenker til en side[rediger | rediger kilde]

For en gitt kildewiki kan vi finne eksterne lenker til en hvilken som helst URL med Spesial:Lenkesøk. Derfor kan vi for eksempel finne sider på Norsk Wikipedia som har en ekstern lenke til denne siden eller til og med til en gammel versjon, en redigering eller historikkside, etc. (gitt at parameteren "tittel" kommer først): [1] [2].

Denne funksjonen finner ikke interwikilenker (i doble hakeparenteser), bare de som som bruker syntaksen for eksterne lenker.

Utvidelser og programmering[rediger | rediger kilde]

På siden med "Lenker hit" har BODY-elementet selektoren body.page-Spesial_Lenker_hit, så vi kan for eksempel bruke CSS body.page-Spesial_Lenker_hit ul { list-style: decimal } for å nummerere backlinks.

Det er også mulig å få listen over backlinks (med tilleggsinformasjon) programmatisk ved å bruke MediaWiki API. For informasjon om hvordan man gjør dette, se API documentation.

Med utvidelsen Semantic MediaWiki (SMW) blir lenker kategorisert ved å angi relasjoner. For en gitt relasjon, kan en sides backlinks produseres på siden (in-page). En serie spørringer, en for hver relasjon (som synes tungvint, men kan puttes i en mal som [3]), gir en liste på siden (in-page) med backlinks sortert etter relasjon. Dessuten kan også utgående lenker og attributter for de resulterende sidene gis, og i tillegg backlinks for hver backlink.

En enklere utvidelse som kan bygge inn backlinks (uten semantisk funksjonalitet) er Dynamic Page List.

Det er ikke mulig å ganske enkelt transkludere en side med "Spesial:Lenker hit/Sidenavn", ettersom bare visse spesialsider kan transkluderes: Wikipedia:Transklusjon#Spesialsider.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Spesial:Lenker hit/James Fowler

Spesial:Lenker hit/Hjelp:Lenker hit