Hippokrates (general)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hippokrates (gresk: Ἱπποκράτης, Hippokrátēs or ‘Ippokrátīs, født ca. 459 f.Kr., død 424 f.Kr.), sønn av Arifron, var en strategos i Athen i 424 f.Kr. som tjente sammen med Demosthenes.

Hippokrates og Demosthenes dro ut fra Athen for å ta de lange murene ved Megara som forbandt byen med sin havn Nisaia. De klarte ikke å komme seg inn i byen umiddelbart, men lyktes etter en kort beleiring. Da den spartanske generalen Brasidas ankom, ble de tvunget til å trekke seg tilbake, men invaderte så Boeotia i et tredelt angrep.

Hippokrates fikk kommandoen over landstyrkene som skulle ta Delion, og etter at han lyktes i dette og hadde befestet en garnison der, ankom boeotierne mens han marsjerte mot Athen med sine soldater. Et slag mellom athenerne og boeotiene, kjent som slaget ved Delion, førte til at athenerne ble klart beseiret. Hippokrates døde nær begynnelsen av slaget, og nesten tusen athenere døde sammen med ham. Bare nattens ankomst hindret ytterligere tap. Etter en beleiring på sytten dager, falt Delion til boeotierne, og på det tidspunktet ble likene av Hippokrates og de andre mennene returnert til athenerne.