High Impact Universities

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

High Impact Universities er en australsk rangering av universiteter basert på forskningsresultater i form av vitenskapelig publisering og den innvirkning denne har gjennom sitering av andre forskere. Rangeringen er publisert av et team av forskere ved School of Electrical, Electronic, and Computer Engineering fra University of Western Australia. Rangeringen ble første gang offentliggjort i september 2010. Harvard University rangeres som nummer en i verden i denne undersøkelsen.[1]

Metode[rediger | rediger kilde]

High Impact Universities er basert på vurdering av 1000 universiteter verden over,[2] der rangeringen lister de 500 beste universitetene.[3] Universitetene gis en samlet rangering, samtidig som det gis separate rangeringer av de fem fagfeltene vurderingen dekker:[4]

Vurderingen av universitetene i High Impact Universities er foretatt ved hjelp av bibliometriske metoder, basert på mål for publisering og sitering. Databasen Scopus, eid av forlagshuset Elsevier, benyttes som grunnlag for beregningene. Bibliometriske data for de siste ti år tas med i vurderingen.

High Impact Universities tar ikke med kvalitet på undervisning eller omdømme i sin vurdering, noe andre rangeringer som THE World University Rankings og QS World University Rankings gjør. Academic Ranking of World Universities legger også vekt på publiserings- og siteringsindikatorer, supplert blant annet med hvor mange Nobelpriser og Fields Medals forskere og alumner fra universitetene har vunnet.

Norske universiteter[rediger | rediger kilde]

I High Impact Universities rangering for 2010 kommer Universitetet i Oslo på 177.-plass i totalvurderingen, Universitetet i Bergen på 215.-plass og NTNU på 255.-plass.[5] De andre universitetene i Norge er ikke med på totalvurderinglista .

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Harvard loses its top ranking, Al Jazeera, 10. 9. 2010. Besøkt 1. 11. 2010.
  2. ^ Welcome to High Impact Universities, High Impact Universities. Besøkt 1. 11. 2010.
  3. ^ 2010 World University Rankings, High Impact Universities. Besøkt 1. 11. 2010.
  4. ^ Methodology, High Impact Universities. Besøkt 1. 11. 2010.
  5. ^ 2010 World University Rankings. RPI Results og 2010 Overall Listings, High Impact Universities. Besøkt 1. 11. 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]