Hey Paula (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Hey Paula» er en amerikansk sang, innspilt på plate av duoen Paul & Paula. Paul var sangens komponist og tekstforfatter Ray Hildebrand,[1] en student ved Howard Payne College i Brownwood, Texas. Paula var Jill Jackson, niesen til eieren av pensjonatet, hvor Ray bodde.

Komponering og innspilling[rediger | rediger kilde]

Hildebrand skrev sangen, som opprinnelig hadde tittelen «Paul and Paula», og hentet inspirasjon fra Annette Funicellos hit «Tall Paul».[2] Hildebrand og Jackson fremførte sangen på en lokal radiostasjon.[3] Sangen ble snart populær nok for duoen til at den skulle forsøke å gjøre en profesjonell innspilling. De reiste til et studio i Fort Worth, Texas, og var heldige nok til å finne en produsent, Major Bill Smith, med studiotid, musikere som var booket og en manglende ledesanger. Han spilte inn deres versjon av sangen og utgav den på sin label LeCam Records, endret tittelen til «Hey Paula», kreditert Jill and Ray. Da platen ble en suksess, ble den plukket opp av det større Philips Records, som forandret navnet til Paul and Paula.[2]

Svensk versjon[rediger | rediger kilde]

Gerda Arke har skrevet en svensk tekst. Den svenske tittelen er «Hej, Paula».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Ann-Louise Hanson & Boris. Utgitt på EP-platen Metronome MEP 9098 i 1963.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Egil Hagen og Viggo Sandvik Hansen har skrevet norske tekster. Hagens versjon bærer tittelen «Hei Paula». Sandvik Hansens versjon heter «Hei Paulsen».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1963 «Hei Paula» Åse Thoresen og Lasse Hovd Egil Hagen Single Triola TN-325
1986 «Hei Paulsen» Musikk tel arbe' Vazelina Bilopphøggers Viggo Sandvik Hansen LP Slagerfabrikken/Opal SLP 99007

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Da sangen ble utgitt av Philips kom den inn på de nasjonale listene i slutten av 1962 og lå på førsteplassen både på Billboard Hot 100-listen og R&B-listen i 1963. Den frembrakte en oppfølgende Top 10-hit, «Young Lovers», og en serie med andre hits for duoen.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]
  2. ^ a b Shannon, Bob (1986). Behind The Hits:Inside Stories of Classic Pop and Rock and Roll. New York: Warner Books. s. 112–113. ISBN 0-446-38171-3. 
  3. ^ James, Gary. «Interview With Ray Hildebrand of Paul and Paula». Classicbands.com. Besøkt 17. november 2009. 
  4. ^ Whitburn, Joel (2000): Top Pop Singles 1955-1999, Menomonee Falls, WI