Heshen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Heshen
Hesen.jpg
Født1. juli 1750
Beijing
Død22. februar 1799 (48 år)
Beijing
Søsken Helin
Barn Fengshen Yinde
Beskjeftigelse Politiker, lyriker
Nasjonalitet Qing-dynastiet

Heshen (kinesisk: 和珅, pinyin: Héshēn; Wade-Giles: Ho-shen, født 1. juli 1750 i Beijing i Kina, død 22. februar 1799) var en ledende mandsjuisk mandarin ved keiserhoffet i Beijing i Qianlong-keiserens senere leveår.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Heshen var sønn av Changbao fra Niuhuruklanen og tilhørte den rene røde fanen av de åtte banner. Han tok den laveste eksamensgrad (xiucai) i den keiserlige embedsmannseksamen.

Embedsmann[rediger | rediger kilde]

I 1769 arvet han sin fars aristokratiske rang, «kommandant av de lette vogner» (mandsjuisk: adaha hafan; kinesisk: 輕車都尉). I 1772 ble han utnevnt til keiserlig livvakt av tredje grad ved Qianqingporten i Den forbudte by.

Av ukjente grunner klarte han å tiltrekke seg Qianlong-keiserens oppmerksomhet og fra omkring år 1775 begynte hans innflytelse å ta til for alvor. Han fikk stadig mer del keiserens tillit i løpet av 1780-årene og ble en av Kinas mektigste menn.

Hans innflytelse over keiseren ble styrket av ekteskapsbånd. Han anses som å ha misbrukt keiserens tillit og presedert egenvillig over et etterhvert svært korrupt styringsverk som utpinte befolkningen.

Heshens iver etter å berike seg selv skal ha gått kraftig ut over viktige infrastrukturarbeider. Dikebyggingen rundt floden Huang He fikk ikke tilført nok midler og dikene forfalt; dette førte til store naturkatastrofer da elven flommet over. De mange opprør som plaget Qing-dynastiet i 1790-årene er blitt ansett som konsekvenser av vanstyret. Heshen satte i gang store felttog mot opprørerne, men en stor del av finansieringen av kampen mot Den hvite lotus stakk han i egen lomme.

Straks Qianlongkeiseren døde ble Heshen arrestert på ordre av den nå fritt regjerende Jiaqing-keiseren, anklaget og kjent skyldig i omfattende korrupsjon og mange forbrytelser, og tvunget til å begå selvmord.

Kilder[rediger | rediger kilde]