Hertug av Windsor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hertug av Windsor var en tittel i adelstittel i Det forente kongerike. Den ble opprettet i 1937 for prins Edward, tidligere Edvard VIII, etter at han den 11. desember 1936 abdiserte for å kunne gifte seg med den fraskilte amerikanske kvinnen Wallis Simpson.

Da det ble klart at kongen skulle abdisere var det en diskusjon om hvilken tittel han skulle ha. Man vurderte hertug av Cambridge eller Connaught, men dette var vanskelig fordi det fantes en marki av Cambridge og en hertug av Connaught. Det er uklart hvem som kom med ideen om en ny tittel; noen mener det var statsminister Stanley Baldwin mens andre mener det var Georg VI. Tittelen var svært passende, fordi den i tillegg til å være en hertugtittel brukte dynastinavnet til huset Windsor og dermed markerte den som en kongelig tittel. Hertugen skrev selv i sine memoarer, A King's Story, at det var hans etterfølger på tronen som foreslo det.

I sin tiltredelsestale annonserte Georg VI, på et punkt i talen rett før eden om å verne Den skotske kirke, at han ville utnevne sin bror til hertug av Windsor, og at tiltaleformen ville bli His Royal Highness the Duke of Windsor, «Hans kongelige høyhet hertugen av Windsor». Erklæringen ble publisert i Royal Gazette, men det tok flere måneder før formalitetene var kommet i orden ved at et letter patent ble utstedt. Wallis Simpson ble da paret giftet seg hertuginne av Windsor.

Hertugens tidligere våpen ble overdratt til Georg VI. Hertugen måtte så, selv om han var eldste sønn og dermed normalt skulle hatt det kongelige våpenet uten differensiering, legge til tre sølvetiketter med en gullkrone på den midtre.

Da hertugen døde i 1972, døde tittelen ut.