Henschel Hs 129

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Henschel Hs 129B

Henschel Hs 129 med kallenavn Panzerknacker (tanksknekker), var et pansret og tungt bevæpnet angrepsfly utviklet og produsert av tyske Henschel Flugzeugwerke AG under andre verdenskrig. Flyet ble utviklet etter en spesifikasjon nedsatt av RLM (Reichsluftfarthministerium) i april 1937. Fire flyprodusenter ble spurt om de ville være med i konkurransen, og av de tre konseptene som ble foreslått var det kun to som gikk videre i konkurransen; Henschel Hs 129 og en armert versjon av rekognoseringsflyet Focke-Wulf Fw 189.

Både Fw 189 og Hs 129 var utstyrt med to Argus Ar 410 motorer, som viste seg å produsere alt for lite motorkraft til disse flyene. Hs 129 veide 12% for mye og manglet 8% motorkraft. Resultatet var at flyet var svært vanskelig å fly. Under testing, viste det seg også at flyet fikk problemer i høy hastighet, da rorene nærmest låste seg som et resultat av lufttrykket. Etter hvert bestemte RLM at Hs 129 skulle videreutvikles til fordel for Fw 189. Begge flyene hadde vist seg å være stort sett likeverdige, men Hs 129 var noe mindre og billigere å produsere enn Fw 189.

Produksjon av flyene ble satt igang i 1941 og i desember samme år rullet de første modellene av samlebåndet. Det skulle imidlertid vare til april 1942 før de første flyene ankom sine skvadroner. Produksjonsmodellen var utstyrt med franske Gnome-Rhone 14M motorer som tyskerne hadde kommet over under okkupasjonen av Frankrike.

Hs 129 ble aldri noen suksess blant pilotene. I tillegg til generelt dårlige flyegenskaper hadde flyet en svært trang cockpit, så trang at det nesten var umulig å bevege seg ved skuldernivå. Et annet problem var sikten fra cockpit. Vindskjermen, som besto av 75 mm tykt pansret glass, var innrammet av tykt stål som gjorde det vanskelig å se ut.

Nesepartiet var pansret og huset på enkelte modeller også en kanon på hele 75 mm, modifisert fra panservognen Panzer IV.

Flyet ble, inkludert prototypen, produsert i 5 varianter og i svært lite antall. Det hadde ingen direkte virkning på utviklingen i krigen. En siste versjon av flyet ble påtenkt kraftige italienske Isotta-Fraschini Delta motorer, men på grunn av stadige utsettelser i utviklingen denne motoren, var denne versjonen enda ikke på vingene da fabrikken ble overrent av allierte styrker i 1945.

Hs 129 tilhører en meget lite klasse av fly (de andre er Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II, Northrop YA-9 og Sukhoj Su-25 Frogfoot) som utviklet utelukkende for å bekjempe panservogner.