Henrik Stampe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Henrik Stampe
Stampe Henrik.jpg
Henrik Stampe
Født28. januar 1713
Død7. april 1789 (76 år)
Beskjeftigelse Statsminister og jurist
Nasjonalitet Dansk

Henrik Stampe (født 28. januar 1713 i Hammer ved Nørresundby som nå er i Næstved kommune i Danmark, død 10. juli 1789 i København) var en dansk jurist, generalprokurør og statsminister.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Henrik Stampes foreldre var provst Jens Stampe (død 1733), prest i Hammer, Horsens, Sulsted og Ajstrup menigheter i Aalborg Stift, og Christine Amalie født Thestrup, en datter av biskop Frants Thestrup. Stampe var den eldste av åtte søske. Han ble i 1728 student. Etter å ha bestått teologisk embetseksamen i København studerte Stampe filosofi, jus, matematikk og fysikk i Marburg, og endte med jus som sitt hovedstudium.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Fra 1741 var han professor i filosofi ved Københavns Universitet etter å ha tapt konkurransen om et professorat i rettsvitenskap til Peder Kofoed Ancher.

Fra 1753 var Stampe professor juris og samme år ble han også generalprokurør, hvilket gav ham sete i kanselliet. Generalprokurøren var datidens juridiske konsulent for konge og regjering, og han hadde også plass i Høyesterett.

Stampe er spesielt kjent for sine erklæringer, en rekke juridiske betenkninger som han utarbeidet i sin egenskap som generalprokurør. Disse er senere gitt ut og anses som gode eksempler på dyktig forvaltning i eneveldets Danmark-Norge. Selv om eneveldets embetsapparat var snirklete og hadde samme personer i mange embeter, holdt Stampe etter inspirasjon fra Montesquieu fast på at i hvert fall den dømmende makt måte være adskilt fra den utøvende. Stampe ble slik en av de tidligste forkjempere for rettssikkerheten. Han ble begravet i Sankt Petri kirke (København).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Stampe, Henrik, Svar paa nogle Spørsmaale til det juridiske Fakultet i Kiøbenhavn, givne af Hans Excellence Geheimeraad Stampe og Conferentsraad Sevel, København 1782.
  • Stampe, Henrik, Erklæringer, Breve og Forestillinger, General-Prokureur-Embedet vedkommende, (6 bind), København 1793-1807.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]