Henri Coiffier Ruzé d'Effiat, marquis de Cinq-Mars

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Markien av Cinq-Mars

Henri Coiffier Ruzé d'Effiat, marquis de Cinq-Mars (født 1620, død 12. september 1642), var en av den franske kong Ludvig XIIIs favoritter, og frontfigur for den siste sammensvergelsen mot kongens førsteminister, kardinal Richelieu.

Cinq-Mars var sønn av Antoine Coiffier-Ruzé, marquis d’Effiat, en nær venn av Richelieu. Da faren døde i 1632, tok Richelieu gutten under sin beskyttelse. Han bragte den unge Cinq-Mars til det kongelige hoff, hvor han håpet å gjøre ham til en av kongens favoritter, kan hende også til kongens elsker. Dette lyktes han i, men han forregnet seg i hvor enkelt det ville være å kontrollere Cinq-Mars, som vendte seg mot sin velgjører og forsøkte å få ham avsatt og henrettet. Han fikk med seg flere adelsmenn, og forsøkte dessuten å søke støtte fra kong Filip IV av Spania. Richelieus spioner klarte imidlertid å avsløre komplottet, og Cinq-Mars ble fengslet og deretter halshugget i Lyon.

Alfred de Vignys roman Cinq-Mars fra 1826 er basert på markiens liv, og det samme er Charles Gounods opera med samme navn, som hadde première i 1877.