Hendrick ter Brugghen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fløytespilleren, 1621

Hendrick Jansz ter Brugghen (eller Terbrugghen) (født 1588, død 1. november 1629) var en nederlandsk maler. Han var en av de ledende medlemmene av Utrecht-skolen, som var sterkt inspirert av Caravaggio. Brugghen malte hovedsakelig religiøse malerier i sterk naturalisme.

Liv og gjerning[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om hans tidlige liv. Kanskje var han født i Haag, men familien hans flyttet muligens til den sterkt katolske byen Utrecht tidlig i 1590-årene. Her begynte han i lære hos Abraham Bloemaert, da han var tretten år gammel. Av Bloemaert, en historiemaler knyttet til manierismen, lærte han det grunnleggende i malerkunsten.

I 1604 reiste Brugghen til Italia. I Roma fikk han sett verkene til Caravaggio og hans chiaroscuroteknikk. Annibale Carracci, Domenichino og Guido Reni var andre italienske malere som han dro innflytelse av.

Han var tilbake i Utrecht i 1614 og sammen med Gerard van Honthorst var han en ledende kunster i en stil påvirket av Caravaggio. Maleriene hans har en dramatisk bruk av lys og skygge. Brugghen fant favorittmotivene sine ved kroa; øldrikkere og musikere i halvfigurer. Men han laget også religiøse bilder i stort format og gruppeportretter, samtidig også bilder med følelseladde emner. Brugghen malte også gatescener, etter inspirasjon fra Quinten Massijs og Marinus van Reymerswaele.

Selv om Hendrick ter Brugghen døde ung, fikk arbeidet hans stor innflytelse på andre malere. Måten han skapte religiøse emner finnes for eksempel i verkene til Rembrandt. Stilelementer hos Brugghen kan man også opp i verkene til Frans Hals, Johannes Vermeer og Carel Fabritius. Peter Paul Rubens omtalte Brugghen i sine verk som «bedre enn alle de andre av Utrecht-malerne». Fløytespilleren og Matteus kallelse, begge fra 1621, er mellom de mest kjente maleriene til Hendrick ter Brugghen.

Han døde i Utrecht i 1629.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Aschehougs kunsthistorie. Bind 4 Kunstleksikon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]