Hemnes gamle kirkegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tømmerkirken som ble revet da kirkestedet ble flyttet.
Hemnes gamle kirkegård

Hemnes gamle kirkegård er det gamle kirkestedet i Søndre Høland, omtrent halvannen kilometer nordvest for dagens Søndre Høland kirke med kirkegård.

Det har stått to kirker på stedet. Den første var viet til Olav den hellige og ble innviet den 22. januar (ukjent år). Ikke mye synes kjent om denne kirkens beskaffenhet.[1] Kirken er første gang omtalt i 1344.[2]

Omkring 1620 ble middelalderkirken erstattet med en tømret kirke, en langkirke med vesttårn. Opprinnelig hadde kirken våpenhus i tårnfoten, men på slutten av 1600-tallet fikk den nytt våpenhus vest for tårnet. Tårnrommet ble tilsynelatende inkorporert i selve kirkerommet. Det ble oppført sakristi på nordsiden av koret i 1666. På 1700-tallet ble øvre del av vesttårnet revet, og kirken fikk takrytter på skipet, der klokkene ble installert. Det forelå på et tidspunkt planer om å utvide til korskirke, men disse ble ikke gjennomført. Kirken ble revet da dagens kirke stod klar i 1866.

Døpefonten er overført til dagens kirke. Prekestolen ble solgt i 1866 til en lokal gårdbruker. For øvrig synes inventaret å ha gått tapt.

Terrenget ved den gamle kirkegården er relativt flatt og bevokst med løvtrær. Kirkegården blir holdt i hevd. Enkelte gamle gravminner finnes fortsatt på stedet. Blant disse er et minnesmerke over eidsvollsmannen Christian Christensen Kollerud, som var fra Høland og representerte Akershus amt. Et annet minnesmerke er over Hølands første ordfører, Jacob Christopher Offen Østbye.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Norges kirker», som ligger til grunn for denne fremstillingen.
  2. ^ Akershus fylkeskommune.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]