Helms vannkraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Foto av Courtright Reservoar (Courtright Lake) i Fresno County, California. Dette er det øverste av de to reservoarene som driver Helms pumpekraftverk.

Helms vannkraftverk (engelsk: Helms Pumped Storage Station (PSP)) er et pumpekraftverk i fjellkjeden Sierra Nevada langt øst i Fresno County i det sentral-østlige California, USA. Det utnytter vann fra to vertikalt atskilte reservoarer – Courtright Lake og det lavereliggende Lake Wishon – nordøst for byene McCall og Gregg. Installert effekt er ca. 1 212 MW i produksjon, og 900 MW i pumpemodus, fordelt på tre turbiner.

Hovedformålet med anlegget har vært å regulere vannstanden og dernest å forsyne elektrisk kraft til storbyområdet Fresno. Total årsproduksjon er mer enn 100 GWh årlig. Anlegget stod ferdig i 1984.

Demningen er 96 meter høy og ble fullført i 1958. Pumpekraftverket fungerer slik at overskuddsvann fra Courtright Lake ledes via tunneler 300 meter rett ned til pumpekraftverket som ligger inne i fjellet, og som også sender spillvann vertikalt ut i bunnen av Lake Wishion. Ved lav etterspørsel eller tørke kan pumpekraftverket reversere de tre turbinene og pumpe vann fra Wishion-reservoaret og opp i Courtright-reservoaret.

Fallhøyden (hydraulig head) er på 520 meter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]