Helly Juell Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helly Juell Hansen
Født12. aug. 1840[1]Rediger på Wikidata
Død12. jan. 1914Rediger på Wikidata (73 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Helly Juell Hansen (1840-1914) var en norsk sjømann og fabrikkeier fra Moss. Han startet en fabrikk for produksjon av vannavstøtende klær i 1877, som med tiden ble en verdenskjent merkevare.

Han var den eldste av 9 søsken, med døpenavnet Helle Wold Juell Hanssen. Han dro til sjøs som tenåring, avla styrmannseksamen i 1860, og fikk skippersertifikat i 1865. I 1867 begynte han i det ledende rederiet i Moss, M. Peterson & Søn, der han førte flere skip i utenlandsfart.

Under sin tid på sjøen hadde han sett hvordan sjøfolkene måtte impregnere og tørke sine egne klær, og mente det kunne være et marked for vannavstøtende arbeidstøy. I 1877 sluttet han derfor som skipper, og startet Helly J. Hansens Oljeklædefabrik i en låve på Skarmyren i Moss, som etter hvert skulle utvikle seg til industrikonsernet Helly Hansen. Firmaet produserte jakker, bukser, regnfrakker, sydvester og presenninger av oilskin, grovt lerret innsatt med linolje. I 1878 vant selskapet et diplom ved Verdensutstillingen i Paris, og begynte å selge sine varer i utlandet.

Helly Hansen var en visjonær gründer, som tidlig tok i bruk tekniske fremskritt, blant annet dampdrevne symaskiner. Han startet også andre fabrikker, mens oljelerretsfabrikken vokste og ble dominerende i Skandinavia.

I 1867 hadde han giftet seg med sin kusine Maren Margrethe Juell, som han fikk to barn med, og bidro til å bygge opp bedriften. Ved hans død i 1914 ble driften av selskapet overtatt av deres eldste sønn, Helly Hansen jr. (1870-1941).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ oppført som HellyJ. Hansen Eg. Helle Wold Juell Hansen, nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]