Hopp til innhold

Hellig krig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For de tre greske krigene i antikken, se De hellige kriger
For konseptet innen islam, se: Jihad

Hellig krig, eller religiøs krig (latin: bellum sacrum) er en krig som hovedsakelig er forårsaket eller berettiget grunnet religiøse forskjeller. Beretningen om erobringen av Kanaan av israelittene i Josvas bok, de islamske erobringene på 600- og 700-tallet, og de kristne korstog (1000- til 1200-tallet) og religionskriger (1500- til 1600-tallet) er de typiske eksempler; men et religiøst aspekt i krig har vært del av krigføring så tidlig som i slag mellom de mesopotamiske bystater.

I moderne tid er debatter om det er, og i hvilken grad religiøse, økonomiske eller etniske aspekter som hersker i en konflikt vanlige. Eksempler er krigene i Jugoslavia og borgerkrigen i Sudan. I flere pågående konflikter, som i den israelsk-palestinske-konflikten, borgerkrigen i Syria og krigene i Afghanistan og Irak er religiøse krangler tydelige, men blir ofte beskrevet som fundamentalisme eller religiøs ekstremisme avhengig av observatørens synspunkt.

Ifølge Den russisk-ortodokse kirke er Russlands invasjon av Ukraina 2022 en hellig krig, rettet mot å avslutte ukrainsk uavhengighet og istedet innføre russisk styre i Ukraina.[1] Kirill, patriarken i Den Russisk-Ortodokse Kirke, har argumentert med at invasjonen er nødvendig fordi Ukraina har hatt Pride-parader til støtte for respekt og likeverd for LHBT-personer.[2] Den Russisk-Ortodokse Arme deltok under Russlands angrep mot Donbas i Ukraina i 2014.[3]


Referanser

[rediger | rediger kilde]