Hedvig av Herford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hedvig av Herford
Abbedisse
Født810-åreneRediger på Wikidata
Sachsen
Død887Rediger på Wikidata
Herford
BeskjeftigelseMedlem av katolsk orden Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleAmelung II (?)[1]
FarAsig[2]
MorIda von Sachsen[2]
Barnunknown von Sachsen[2]
Saligkåret-
Helligkåret-
Anerkjent avDen katolske kirke og Den ortodokse kirke
Festdag4. september (alternative festdager er 13. september og 16. oktober)

Den hellige Hedvig, Hadwiga eller Haduwy av Herford (født ca. 811 i Sachsen, død 887 tradisjonelt dag satt til 4. september, Herford) var én av de første abbedissene i klosteret Herford i Westfalen; fra før år 858 og til sin død i 887 var hun forstanderinne for hertugdømmet Sachsens eldste nonnekloster, i Herford.

Middelalderen var rik på kvinnelige klosterforstandere med stor verdslig og kirkelig makt; Hedvig var én av disse. Herford-klosteret var et mektig rikskloster ikke underlagt den lokale biskopen, men direkte underlagt paven i Rom.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Forholdsvis lite er kjent om Hedvigs liv. Hun var av adelig byrd, datter av grev Asig og barnebarn av den hellige Ida av Herzfeld og hertug Ekbert I av Sachsen på morssiden. Hennes onkel, Warin I av Sachsen, ble abbed i Ansgars kloster Corvey. Dette var det første og mest betydningsfulle saksiske munkeklosteret, som også Hedvigs Herford var nært knyttet til.

Fra familieliv til klosterleder[rediger | rediger kilde]

Hedvig ble gift med Amelung II og fikk to sønner, Amelung III og Bennid II. Da hun tidlig ble enke og mistet begge barna, gav hun bort store deler av eiendommen deres til Corvey-klosteret som sælebot og for å stifte sjelemesser for familien. Selv gikk hun i kloster en gang på 850-tallet. Da hennes tante, abbedissen Addila av Herford, døde på midten av 850-tallet, overtok Hedvig som abbedisse.

Den hl. Pusinna var Herfords skytshelgen. En viktig begivenhet i Hedvigs liv og Herfords historie var det da Hedvig i år 860 greide å få hl. Pusinnas relikvier overført til Herford.

Den hl. Hedvigs egne relikvier befant seg frem til reformasjonen i Herford.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage person ID p67251.htm#i672509, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c The Peerage[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]