Haymarketopptøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minnestein over opptøyene
Minnesmerket i Forest Park

Haymarketopptøyene skjedde i Chicago den 4. mai 1886, da streikende arbeidere demonstrerte for 8 timers arbeidsdag på Haymarket-torget.[1] To hundre politimenn gikk til angrep på dem for å oppløse demonstrasjonen, da noen med ett kastet en bombe fra en sidegate. I kaoset som fulgte begynte politiet og noen av arbeiderne å skyte på hverandre. Da røyken lettet, hadde syv politimenn og tre ganger så mange arbeidere blitt dødelig såret.[2][3]

Åtte anarkister og streikeledere ble arrestert, tiltalt og dømt for å ha medvirket til at en bombe ble kastet mot politiet. Fire av de dømte ble hengt. En femte begikk selvmord i fengselet. En av de dømte og henrettede var August Spies.

Da saken ble tatt opp noen år senere, ble det klart at det hadde skjedd justismord – bokstavelig talt – for det var ikke klare bevis for at de hadde gjort lovbruddet de ble dømt og hengt for. Tre overlevende dømte, ble sluppet fri fra fengselet i 1893. De som allerede var hengt ble martyrer for arbeiderbevegelsen.

Til minne om Haymarket-anarkistene ble Første mai valgt som internasjonal demonstrasjonsdag for arbeiderbevegelsen.[4][5] I populærkulturen inspirerte denne hendelsen til den stereotype oppfatningen av «bombekastende anarkist», og hendelsen er fortsatt kontroversiell i USA og bidro til å skape avstand mellom de sosiale klassene.

Stedet for hendelsene ble 25. mars 1992 et minnesmerke for Chicago[6] og minnesmerket i Forest Park, ca. 16 kilometer mot vest, ble oppført i National Register of Historic Places og anerkjent som et nasjonalt minnesmerke 18. februar 1997.[7]

I 2004 ble i tillegg en stilisert bronseskulptur, "Haymarket Memorial"[8], av kunstneren Mary Brøgger, satt opp der hendelsen faktisk fant sted. Denne skulle være begynnelsen på en "Labor Park". Men i 2016 begynte oppføringen av en boligblokk på stedet, og skulpturen ble flyttet til Union Park, nærmere 2 kilometer mot vest. Utbyggeren sa da at skulpturen skulle stå[9] i en mindre "pocket park" på stedet innen 1. mai 2017, men per juni 2022 har dette ikke skjedd.

Referanser[rediger | rediger kilde]