Havneingeniøren i Bergen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skoltegrunnskaien. Dykkere ved prammer. Ca. 1915, ukjent fotograf. Arkivet etter Havneingeniøren i Bergen, Bergen Byarkiv
Snittegning av Dokkeskjærskaien, datert 1916. Arkivet etter Havneingeniøren i Bergen, Bergen Byarkiv

Havneingeniøren i Bergen, opprettet i 1890, var en teknisk avdeling av Bergen havnevesen. Havneingeniørens hovedoppgave var blant annet å bygge, vedlikeholde og reparere havneanlegg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Frem til midten av 1800-tallet bestod havnen i Bergen hovedsakelig av sjøvendte næringsbygg (sjøboder) hvor lasten ble levert direkte fra båtene. Båter som lå og ventet på tur for å bli slept til kai, eller som skulle ligge noen dager, ble fortøyd til bøyer på Vågen. Dette ble endret med dampskipene, som kunne gå til og fra kai selv. Overgangen fra seil til damp, økning i handelen, større rute- og passasjertrafikk, vekst i anløpstonnasjen etc., førte til et økende krav om større kaier, bedre laste- og losseinnretninger, flere vareskur og dypere grunner.

Tidligere var det private entreprenører som stod for utbygging av kaier. Etter hvert begynte havnevesenet å bygge sine kaier selv. Det ble starten på en ny tid, med behov for spesialisering, teknisk ekspertise og flere ansatte. Den 1. april 1890 ble derfor Bergens første havneingeniør, Arthur M. Hansen, ansatt. Han var underlagt stadsingeniøren og sidestilt havnefogden. Fra 1915 ble havneingeniørvesenet en egen administrasjon, direkte underordnet magistrat og havnestyre.

I 1973 ble havnefogden og havneingeniøren slått sammen til en administrasjon, med en havnesjef som leder.

Arkivet etter havneingeniøren i Bergen blir oppbevart ved Bergen Byarkiv. Arkivet inneholder informasjon om bygninger og anlegg som skulle reises i havnen, samt den administrative delen av virksomheten. Videre finnes det en god del fotografier som forteller om havneingeniørens ulike prosjekter fra 1890-tallet og fram til 1973. 

I 2014 ble arkivene etter havnevesenet i Bergen innlemmet i Norges dokumentarvliste.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Berg, Adolph: Bergens Havnebetjenters Forening 1908-26.april-1933. Bergen 1933
  • Fossen, Anders Bjarne: Bergen havn gjennom 900 år I. Bergen 1985
  • Geelmuyden, Carl & Schetelig, Haakon (red.): Bergen 1814-1914, bd. II. Utgitt av Bergen kommune 1915
  • Hartvedt, Gunnar Hagen: Bergen byleksikon. Bergen 1994
  • Haaland, Anders: Bergen havn gjennom 900 år II. Bergen 2005
  • Korsvold, Jens: Bergens Havnebetjenters Forening 1908-1958. Bergen 1958

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]