Hopp til innhold

«Havmannen»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Havmannen»)
«Havmannen»
Basisdata
KunstnerAntony Gormley
ÅrAvduket 6. mai 1995
TypeMonumental skulptur i granitt plassert i sjøen
Fysiske mål
Høyde10,15 m
Geografisk plassering
LandNorge
By:Mo i Rana (i Movika i Ranfjorden, 15 meter fra sjøfronten i byen)
MuseumSkulpturlandskap Nordland
Kart
«Havmannen»
66°18′37″N 14°07′39″Ø

«Havmannen» er én av skulpturene i Skulpturlandskap Nordland. Skulpturen ble skapt av den engelske kunstneren Antony Gormley og er plassert i Ranfjorden ca. 15 meter fra strandkanten i Mo i Rana i Rana kommune i Nordland fylke. Skulpturen er av granitt, veier 60 tonn og har en høyde på 10,15 meter. «Havmannen» ble avduket den 6. mai 1995.

Bakgrunn og beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var det meningen å lage skulpturen i stål fra den malmbaserte stålindustrien i Mo i Rana. Omstillingen i Rana med nedleggelsen av Norsk Jernverk gjorde at dette ikke kunne realiseres, og skulpturen ble i stedet hugget ut i stein ved Lødingen steinindustri med hjelp av to steinhuggere fra Litauen. «Havmannen» ble laget av ni deler, som ble transportert til Rana høsten 1994. Den ble dermed Antony Gormleys første store skulptur i stein.

Vinteren 1994–1995 ble det satt opp store undersjøiske fundamenter, og lange pæler som skulle sørge for at skulpturen stod stødig i sjøen. Grunnen er av kvikkleire og pælene måtte slås ned til fast grunn. Monteringen av skulpturen startet våren 1995. Den opprinnelige planen var å plassere «Havmannen» lengre ut i sjøen, men dette var ikke mulig grunnet kvikkleiren.

«Havmannen» skapte stor lokal debatt, med mange leserinnlegg og mer enn 300 dikt i Rana Blad. Deriblant var bruken av offentlige midler til prosjektet omstridt. Mange leserinnlegg dreide seg om skulpturens utseende, deriblant at den manglet en penis[1].

Under avdukingen var det omkring 1100 til stede, med urfremførelse av musikk og dans.

Når tidevannet står på det høyeste, når det opp til «Havmannens» lår. Den står vendt med ryggen mot byen, skuende ut fjorden mot det åpne havet. Den ser ut til å være falt i sine egne tanker, og gjenspeiler de erfaringer og de eksistensielle opplevelser vi som individer ikke kan dele med andre.[2]

«Havmannen» har bidratt til etablering av Havmanndagene, et kulturelt arrangement som avvikles hvert år i begynnelsen av mai. Den nordnorske bokprisen Havmannprisen deles ut hvert år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nei, nå er tiden kommet for å bytte ut den stakkars snøtt-lause havmannen med en virkelig hav-MANN.». Rana Blad. 30. mars 1996. 
  2. ^ «Havmannen». www.skulpturlandskap.no. Arkivert fra originalen 4. februar 2020. Besøkt 31. januar 2020. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata