Hopp til innhold

Haviland Smith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haviland Smith
Utdannet vedDartmouth College
University of London
Phillips Exeter Academy

Haviland Smith (født 25. august 1929, død 20. juni 2024 Monroe Township i New Jersey) var en amerikansk CIA-tjenestemann.

Smith var utdannet ved Exeter, Dartmouth College og University of London. Han tjenestegjorde i den amerikanske hær ved United States Army Security Agency før han begynte i CIA.

Som stasjonssjef virket han i Praha, Berlin, Langley (CIAs hovedkvarter i Virginia), Beirut og Teheran, først og fremst med spørsmål knyttet til Sovjetunionen.

Han var også sjef for antiterrorismestaben i CIA, hvor han fulgte med på Rote Armee Fraktion og Brigate Rosse, og som eksekutivassistent for visedirektøren for Central Intelligence Agency, Frank Carlucci.

USS Liberty-hendelsen - Smith var stasjonert i Beirut i Libanon under seksdagerskrigen i 1967. Etter at de israelske forsvarsstyrkene angrep USS «Liberty» i internasjonalt farvann, avslørte USAs ambassadør i Libanon Dwight J. Porter at han hadde lyttet til radioutskrifter som viste at israelerne visste at de angrep et amerikansk skip.[1] Smith sa at selv om han aldri så transkripsjonene, hadde han «ved en rekke anledninger hørt nøyaktig historien som du nettopp fortalte meg om hva transkripsjonen inneholdt. [Jeg ble senere fortalt] at alle transkripsjonene til slutt ble 'deep-sixed'. Jeg ble fortalt at de var 'deep-sixed' fordi administrasjonen ikke ønsket å sette israelerne i forlegenhet.»[2][3]

Spesielle teknikker - Han var skaperen av spionasjeteknikker brukt av CIA under den kalde krigen i Sovjetunionen og Øst-Europa, som utførelser av brush contact og opprettelsen og manipuleringen av 'The Gap' .

Etter CIA-karrieren

[rediger | rediger kilde]

Siden han gikk i pensjon har Smith bidratt med Op-eds til lokalaviser i New England samt The Boston Globe, Hartford Courant, The Baltimore Sun og The Washington Post. Han skrev også regelmessig for Nieman Watchdog og American Diplomacy og foreleste rundt i det østlige USA om Russland, Sovjetunionen, Midtøsten, terrorisme og etterretning.

Smith døde i sitt hjem i Monroe Township i New Jersey den 25. juni 2024, i en alder av 94 år, av covid-19 og kronisk obstruktiv lungesykdom.[4]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata