Hopp til innhold

Haviguan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Haviguan
Nomenklatur
Amblyrhynchus cristatus
Populærnavn
haviguan
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseKrypdyr
OrdenSkjellkrypdyr
FamilieIguanfamilien
Økologi
Habitat: klippestrender
Utbredelse: Galápagos

Haviguan (Amblyrhynchus cristatus) er en iguan som finnes bare på Galápagosøyene. Den skiller seg fra alle andre nålevende øgler ved at den svømmer og lever av alger.

Haviguaner på øyen Fernandina på Galápagos

Haviguanen finnes på alle Galápagosøyene, som tilhører Ecuador. Der holder de til på klipper langs kysten. Noen steder er det opptil 3000 haviguaner per kilometer kystlinje, men de fleste steder er det langt færre av dem enn det. Haviguanen har ikke særlig mange naturlige fiender, og galapagoshauken utgjør den største trusselen for voksne haviguaner. Eggene kan også bli tatt, av andre fugler og av slanger.

Haviguanen tilbringer dagene på de solfylte klippene langs kysten for å samle varme. Når solen står opp inntar den en positur som gjør at mest mulig av kroppen får sollys. Når den når sin idealtemperatur på 35.5 °C endrer den kroppspositur for å unngå overheting. Den kan da løfte overkroppen vendt mot solen, slik at luft kan sirkulere inn under kroppen og kjøle den ned, samtidig som det reduserer soleksponeringen på deler av kroppen. Reptiler kan ikke svette, men hvis haviguanen når 40° vil den begynne å pese for å kvitte seg med varme.[1]

Ernæring

[rediger | rediger kilde]

De fleste haviguaner spiser én gang i løpet av dagen, men noen av de største individene spiser bare hver andre eller tredje dag. De største hannene venter vanligvis til midt på dagen når solen er på sitt varmeste, slik at de har rukket å bli varme i solen før de svømmer ut for å dykke etter alger. Resten av kolonien spiser alger i vannkanten når det er fjære sjø. Der spiser de til de blir truffet av bølgene igjen. Den store forskjellen skyldes sannsynligvis at de mindre individene ikke er like gode svømmere, og ikke klarer å holde like godt på varmen.[1]

Reproduksjon

[rediger | rediger kilde]

De fleste haviguaner er kolonidyr det meste av året. Bare et fåtall hanner holder seg utenfor koloniene. Utenfor paringssesongen er det lite aggresjon mellom individene, men ved starten av paringssesongen blir hannene territoriale og mer aggressive.

Hannen kurtiserer hunnen ved å sirkle rundt henne og nikke med hodet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Galapagos – A Natural History (Michael H. Jackson, 1993)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]