Haurakigolfen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Haurakigolfen
Coromandel.arp.375pix.jpg
LandNew Zealand New Zealand
Kart
Haurakigolfen
36°37′35″S 174°55′59″Ø

Haurakigolfen er en del av kystenNordøya i New Zealand. Gulfen ligger mellom Auckland, Coromandelhalvøya og Hauraki slettene.

Beskyttet beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Vannet i gulfen er den del av Stillehavet som den er forbundet til i nord og øst. Gulfen er godt beskyttet fra selve havet av øyene Great Barrier Island og Little Barrier Island i nord, og halvøya Coromandel i øst.

Tre store sund knytter gulfen til Stillehavet. Disse er kalt Colville Channel, Craddock Channel og Jellicoe Channel. Nord for Auckland stikker flere halvøyer ut i gulfen. Den største er Whangaparaoa Peninsula.


Øyer[rediger | rediger kilde]

I den vestre delen av gulfen ligger en kjede av øyer i munningen til Waitemata Harbour, en av Aucklands to havner. Disse øyene inkluderer Ponui Island, Waiheke Island og den kjegleformede Rangitoto Island (en dormende vulkan). Sistnevnte er knyttet til den mye eldre øya Motutapu Island av en gangbro.

Andre øyer som ligger i gulfen inkluderer Browns Island, Motuihe Island, Pakihi Island, Pakatoa Island, Rakino Island og Rotoroa Island. Rund øyene Rangitoto Island og Waiheke Island ligger det et knippe små øyer i le av Coromandelhalvøya.

The Firth of Thames[rediger | rediger kilde]

I den søndre enden av Hauraki gulfen ligger det et stort basseng kjent som Firth of Thames. I dette renner det ut flere elver og den skiller store deler av Coromandel fra fastlandet.

New Zealand provinces + flag back.pngDenne New Zealandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.