Great Barrier Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Great Barrier Island
Aotea (maorisk)
Kaitoke Beach på østsiden av øya.
Geografi
PlasseringSørlige Stillehavet
ØygruppeNew Zealand
Areal 285 km² km²
Lengde 35 kilometer
Bredde 18 kilometer
Høyeste punktMount Hobson (621 m)
Administrasjon
LandNew Zealands flagg New Zealand
RegionAuckland
Demografi
Befolkning852 (2006)
Befolkningstetthet3
Posisjon
Kart
Great Barrier Island
36°10′00″S 175°23′00″Ø

Great Barrier Island er en mindre øy i nærheten av NordøyaNew Zealand. Den ligger 88 km nordøst for Auckland i den ytre delen av Haurakigolfen. På maorisk kalles den Aotea som betyr «hvit sky». Dens offisielle navn er Great Barrier Island (Motu Aotea).

Geografi[rediger | rediger kilde]

Øya er 35 km lang målt fra nord til sør. Den beskytter Haurakigolfen mot stillehavsstormer fra øst. Innseilingen til golfen kan gjøres gjennom to sund, ett på hver side av øya. Colville Channel skiller øya fra Coromandelhalvøya i sør, mens Craddock Channel går mellom øya og den mindre Little Barrier Island i vest.

Med et areal på 285 kvadratkilometer er Great Barrier Island New Zealands fjerde største øy.

Befolkning og kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Øyas fastboende befolkning på rundt 900 bor primært på tettstedene langs kysten. De største av disse er Tryphena, Okupu, Whangaparapara og Claris.

Great Barrier Island har to småflyplasser, en ved Claris (Kaitoke) og en kalt Okiwi. Det er også beskyttende havner ved Port FitzRoy, Tryphena, Whangaparapara, og Okupu. Om sommeren er det fast passasjerfergeforbindelse til Tryphena, men fraktbåter går jevnlig hele året. Fly bruker om lag 30 minutter fra Auckland til Claris, mens hurtigfergene tar rundt 3 timer.

Øyas største bebygde område, Tryphena Harbour, ligger helt sør.

Great Barrier Islands befolkning har minket kraftig de senere årene, selv om husprisene har steget. Verdistigningen har vært spesielt stor i området rundt Kaitoke, hvor hvite sandstrender nær varmekilder og flyplass har skapt et ferieparadis.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Det er tre grunnskoler på øya, men ingen videregående skoler. Elever må derfor enten forlate øya for videre utdannelse på fastlandet, eller gjennomføre studiene via New Zealand Correspondence School, en korrespondanseskole.

Historie[rediger | rediger kilde]

På nordenden av Great Barrier Island sank skuta SS «Wairarapa» 29. oktober 1894. 135 døde i en av de verste ulykkene i New Zealands historie.

Styresmakt[rediger | rediger kilde]

Formelt er Great Barrier Island en del av Auckland City, men øya har enkelte særlover for å forenkle dagliglivet. Dette gjelder også andre mindre øyer som Chathamøyene og Stewart Island.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]