Haubarg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hauberg i Eiderstedt. Tegning av Fritz Stoltenberg. Scannet fra boken: Schleswig-Holstein meerumschlungen in Wort und Bild von Hippolyt Haas, Hermann Krumm u. Fritz Stoltenberg, året 1896

En haubarg er en typisk gård i marsklandskapet i Nordfrisland, i det sydvestlige hjørne av Sydslesvig. Særlig mange finnes i området Ejdersted. Typen kom fra Nederlandene i begynnelsen av 1600-tallet, og fikk raskt utbredelse på større gårder.

Alle gårdens husfunksjoner er samlet under ett tak: bolig, fjøs, låve og løer. Taket er et nesten pyramideformet stråtak. Bygningen er oppført omkring en høy firkantet konstruksjon av enorme stolper og takremmer. I dag finnes cirka 45 haubarger på Ejdersted.[1].

Den største og eldste er den Røde Haubarg fra 1647 i nærheten av Husum. Gården er på tross av navnet hvit. Den Røde Haubarg huser i dag restaurant og museum. Ifølge sagnet skal djevelen selv ha bygd gården: En fattig bondesønn, som var forelsket i sin rike nabos datter, ba fanden om hjelp og lovet til gjengjeld å gi ham sin sjel. Heldigvis kunne kjærestens mor forhindre denne farlige handel.

Haubargen på Frilandsmuseet ved Kongens Lyngby stammer fra første halvdel av 1600-tallet.

Navnet Haubarg er nedertysk for høyberg (et fjell av høy) og henviser til gårdens dominerende høye stråtak.

Billeder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Museum Den Røde Haubarg». Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 25. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]