Hassanali Mehran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hassanali Mehran
Født1937Rediger på Wikidata
Teheran
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedAlborz High School
NasjonalitetIran

Hassanali Mehran (født 24. desember 1937 i Teheran) er en iransk statsviter og økonom, som har vært sentralbanksjef i Arubas sentralbank og Irans sentralbank, samt finansminister i Iran. Han er født i Iran, men flyktet derfra på slutten av den siste sjahens styre, i 1979.

Mehran er utdannet innen både statsvitenskap og økonomi fra University of Nottingham i England. Senere tok han mastergrad i internasjonal rett (International Public Policy) ved Johns Hopkins University i USA. Senere har han tatt etterutdanning innen nasjonalinntekter og pengestrømregnskap.

Han startet sin jobbkarriere som forskningsassistent, og senere foreleser, ved University of Bristol. Allerede i 1968 begynte Mehran å jobbe i IMF, i avdelingen for Exchange and Trade Relations, og jobbet der med banker og internasjonal handel. Året etter ble han ansatt som generaldirektør for forskningsavdelingen til økonomidepartementet i Iran. Derfra jobbet han seg opp, og ble i 1971 viseminister i økonomidepartementet, i 1973 stedfortredende minister i det nyetablerte Ministry of Economic Affairs and Finance. Fra 1975 til 1978 var han sentralbanksjef for Irans sentralbank[1], og han var senere visestyreformann og adm.dir. i National Iranian Oil Company (NIOC). Han har også vært minister for Budsjett og Planlegging, og Økonomi og Finans.

I 1979 begynte han igjen i IMF, som rådgiver i avdelingen for Midtøsten. I 1981 fikk han jobb i IMFs stab, som rådgiver i Sentralbankavdelingen. På grunn av dette fikk han i 1986 ansvar for etableringen av Arubas sentralbank. Han var også den første sentralbanksjefen («President»). Han sluttet i IMF i 1987, for en stilling som direktør for Aruban Investment Bank og som rådgiver for Arubas regjering (Council of Economic Advisors). Han returnerte imidlertid til IMF igjen i 1992, som rådgiver i deres Monetary and Exchange Affairs Department, der han i 1995 ble utnevnt til underdirektør, og året etter seniorrårdgiver og senior personalsjef.

I sine 20 år i IMF har arbeidet med sentralbanker vært hans hovedområde. Han var ansvarlig for IMFs Technical Assistance Program, og jobbet tett mot mer enn 50 sentralbanker i Afrika, Asia og Europa. Han jobbet i IMF fram til januar 2003.

Han ble igjen innsatt som sentralbanksjef i Arubas sentralbank 23. juli 2007, da han erstattet Rob Henriquez, og ble erstattet av Jane Figaroa-Semeleer i august 2008.[2]

Han er i dag pensjonert og bor i Maryland.

Bøker[rediger | rediger kilde]

  • 1985 – External Debt Management (red.)
  • 1995 – Interest Rate Liberalization and Money Market Development: Selected Country Experiences
  • 1996 – Monetary and Exchange System Reforms in China: An Experiment in Gradualism (red.)
  • 1998 – Financial Sector Development in Sub-Saharan African Countries

Referanser[rediger | rediger kilde]