Haskell Indian Nations University

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Map of Kansas highlighting Douglas County.svg

Haskell Indian Nations University er et føderalt universitet for indianske urinnvånere, lokalisert like sørøst for småbyen Lawrence i delstaten Kansas, USA.

Det ble opprettet i 1884 som United States Indian Industrial Training School – en landbruksskole, og målet var å assimilere indianerne inn i den rådende, hvite kulturen. Studentene bar uniformer og "marsjerte" til klasserom og undervisning. I 1927 begynte Haskell å tilby fag på collegenivå, og det ble i mellomkrigstiden satt i gang regulær lærerutdanning.

Fra 1970 var Haskell et rent college som tilbød høyere utdanning. Siden 1993 fikk colleget status og tittel som universitet, og tilbyr i dag indianske studier, arkivstudier, lærerutdanning, business administration, og miljøstudier.

Ved Haskell var det 1 028 studenter fra 150 stammer og fra alle delstater i 2006. Skolepengene var samme året på US$ 420 per år. Studiene tilbys til Bachelornivå.

Billy Mills, student ved Haskell og verdens første indianske OL-vinner (10 000 meter, Tokyo 1964).

Haskell Cultural center har indiansk forskning, arkiver og samlinger.

På campus ligger også American Indian Athletic Hall of Fame, som blant annet fremhever skolens to tidligere studenter som har tatt OL-gull – Jim Thorpe og Billy Mills.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]