Harry Wicks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Harry Wicks (født 16. august 1905 i Battersea, London, død 26. mars 1989) var en britisk sosialistisk aktivist og politiker.

Han arbeidet på jernbanen, og sluttet seg til National Union of railwaymen i 1919. Han ble medlem av det britiske Labour Party, men etter Black Friday ble han medlem av Communist Party of Great Britain (CPGB). Han støttet den revolusjonære bolsjeviken Lev Trotskij og den internasjonale venstreopposisjonen.

Wicks ble valgt til leder for det kommunistiske ungdomsforbundet i 1926, og han deltok ved den internasjonale Lenin-skolen i Moskva og på den sjette verdenskongressen som ble arrangert av Komintern.

Han ble utvist fra CPGB i 1932. Wicks ledet den britiske komiteen for forsvar av Lev Trotskij, og møtte ham i København1930-tallet. I 1971 ble han involvert i den trotskistiske bevegelsen igjen, som var forløperen til Socialist Workers Party (SWP). Ikke lenge før sin død skrev han en kort selvbiografi som fikk navnet Memoirs of a British Bolshevik. Han døde 84 år gammel i mars 1989.