Harry Vardon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harry Vardon
HarryVardon.jpg
Født9. mai 1870[1][2]Rediger på Wikidata
JerseyRediger på Wikidata
Død20. mars 1937[1][2]Rediger på Wikidata (66 år)
HertfordshireRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Golfspiller, arkitektRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)Rediger på Wikidata
UtmerkelserWorld Golf Hall of Fame
SportGolfRediger på Wikidata

Harry Vardon (født 9. mai 1870, død 20. mars 1937) var en britisk golfspiller.

Vardon ble født i GrouvilleJersey. Han spilte fotball på fritiden og var innstilt på å bli gartner, men ble inspirert av sin eldre bror Tom til å begynne med golf da han var i tenårene. I en alder av 20 år var profesjonell. Han ble den første profesjonelle golferen som spilte i knickers, skjorte, slips og jakke, og i løpet av få år var han golfens første superstjerne.

I 1896 tok Vardon sin første av seks seire i The Open Championship. I 1900 ble han golfsportens første internasjonale kjendis da han turnerte i USA og spilte over 80 turneringer, og avsluttet det hele med en seier i US Open Championship. Tyve år senere, 50 år gammel, kom han på annenplass i samme mesterskap.

Gjennom karrieren vant Vardon 62 golfturneringer. Han utviklet et køllegrep som bærer hans navn, Vardongrepet, og brukes av over 90 prosent av alle golfspillere i dag. I de senere årene ble han banearkitekt og tegnet mange golfbaner i Storbritannia. Etter å ha blitt rammet av tuberkulose slet han med helseproblemer i flere år, men fortsatte som golfinstruktør og -skribent. Vardon døde i 1937 i Hertfordshire i England.

I 1974 ble Vardon plukket ut som en blant de første til å innsettes i World Golf Hall of Fame. Noen av hans utmerkelser, inkludert premiene fra alle seirene i The Open, er utstilt i en egen hyllest til ham i Jersey Museum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Harry-Vardon, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 91610336, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]