Harry Sønsterød

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harry Sønsterød
Født27. okt. 1921Rediger på Wikidata
Død19. des. 2017Rediger på Wikidata (96 år)
Bærum
BeskjeftigelseMotstandskjemper, ingeniør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Medlem avOsvald-gruppen
Milorg

Harry Olaf Sønsterød (født 27. oktober 1921[1], død 19. desember 2017 i Bærum[2][3])[4] var en norsk motstandsmann under okkupasjonen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i Heggedal, og var 19 år da krigen kom til Norge.

Motstandsmann[rediger | rediger kilde]

Han deltok først i Milorg, og ble senere sentral i sabotasjeorganisasjonen kjent under navnet Osvald-gruppen, ledet av kommunisten Asbjørn Sunde. Sønsterød var 21 år da han sluttet seg til Sundes organisasjon.

Sønsterød hadde teknisk innsikt, og sto for opplæring av 30–40 menn i spesialsabotasje. Han var også ansvarlig for gruppens aksjon da de i 1944 sprengte arbeidskontoret i Tønsberg, da de saboterte jernbanen ved Fåberg og da de mot sluttet av krigen ranet banker for å finansiere motstandskampen.

Som mange i Osvald-gruppen måtte Sønsterød – og hans kjæreste kureren Else – gå under jorden og leve som illegale, med dekknavn og falske ID-papirer. I den kommunistledede motstandsgruppen passet man likevel formalitetene, og sørget for at det unge paret slapp å «leve i synden». De ble enkelt og greit «viet» av lederen Sunde selv.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Etter krigen arbeidet Sønsterød som ingeniør. Han ledet blant annet byggingen av Storebrand-bygget i Oslo og av Bærum rådhus.

De som deltok i den kommunistledede delen av motstandsbevegelsen høstet lite ære under den kalde krigen. Veteranene fra Osvald-gruppen fikk først anerkjennelse fra det offisielle Norge i 2013, da forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte Sønsterød og syv andre aldrende Osvald-kjempere og takket på vegne av regjeringen.

I 2016 laget filmskaper Tore Severin Netland et dokudrama om Harry Sønsterød og Else, - filmen Sabotøren og kureren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fakta om Harry Sønsterød», budstikka.no 14. juli 2015
  2. ^ Karl Martin Jakobsen, Amanda Nordhagen Walnum (20. desember 2017). «Motstandshelten Harry Sønsterød (96) er død». Dagbladet. Besøkt 20. desember 2017. 
  3. ^ Harry Sønsterød er død Arkivert 22. desember 2017 hos Wayback Machine. Budstikka, 20. desember 2017
  4. ^ Dødsanonse i Aftenposten 28. desember 2017

Kilder[rediger | rediger kilde]