Harry Nicolausson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harry Nicolausson
Født21. jan. 1909[1]Rediger på Wikidata
Død9. sep. 1981[1]Rediger på Wikidata (72 år)
BeskjeftigelseRedaktør Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige

Karl Harry Nicolausson (født 21. januar 1909 i Stockholm, død 9. september 1981 samme sted) var en svensk redaktør. Harrys foreldre var urmaker Carl William Nicolausson og Alfhild Nicolausson, født Widmark, begge bosatte på Östermalm i Stockholm. Harry var eldst i en søskenflokk på tre barn.

Harry giftet seg med damefrisøren og senere kunglig hovleverantören Margit Nicolausson født Olofsson og fikk sønnene Lennart og Hans.

Han ble mest kjent som eier og ansvarlig utgiver av jazztidsskriftet Orkesterjournalen (OJ) og som jazzskribent.

Skoleårene[rediger | rediger kilde]

Etter realeksamen i Jacobs realskola begynte han som kontorist på et finmekanisk verksted. Da han gikk på skolen, begynte han å spille piano og i de øvre tenårene interesserte han seg mer og mer for Stockholms yngre dansemusikk. Han spilte i orkestre som pianist, blant annet på Nalen og Atlantic i Stockholm. Mot slutten av 1920-tallet dannet han danseorkestert Bonzo der han var vokalist ved pianoet. I disse årene fikk han et innblikk i den svenske underholdningsbransjen og etablerte personlige kontakter som skulle bli viktige i hans senere virksomhet.

Redaktør[rediger | rediger kilde]

I 1936 ble han ansatt på Nordiska MusikförlagetDrottninggatan i Stockholm, først som korrespondent. Blant Nordiska Musikförlagets utgivelser var fra 1933 tidsskriftet Orkesterjournalen. Redaktør var Nils Hellström. I desember 1938 ble Harry redaktør for tidsskriftet, for så å overta eierskapet sommeren 1961. Han ble da ansvarlig utgiver og redaktør. Han drev det fram til sin død i 1981, da han døde av et hjerteinfarkt på vei hjem fra Svenskt visarkiv, der han arbeidet med å velge ut bilder til en planlagt vandreutstilling arrangert av OrkesterJournalen og «Gruppen för Svensk Jazzhistoria». Tidsskriftet lever idag videre i form av en stiftelse og er verdens eldste nålevende jazztidskrift.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Foruten OrkesterJournalen laget han verket Svensk Jazzdiskografi. Det var da den eneste fortegnelse av svenske jazzinnspillinger. Den kom ut 1953 og var noe av et standardverk for datidens samlere av svensk jazzmusikk. Straks før sin død ble han nesten klar med en kompletterende og sterkt utvidet utgave av Svensk Jazzdiskografi. Boken ble gjort ferdig av Björn Englund hos Svenskt Visarkiv i samarbeid med sønnen Lennart Nicolausson, som laget omslag til den. Utgaven byttet navn til Swedish Jazz Discography og ble utgitt av Swedish Music Information Center i 1983.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Svenskt biografiskt lexikon, «C Harry Nicolausson», Svensk biografisk leksikon-ID 8886[Hentet fra Wikidata]