Haptisk teknologi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Haptisk teknologi er en tilbakemeldingsteknologi basert på haptikk, læren om berøring og om kommunikasjon ved berøring, særlig hvordan vi bruker hender og fingrer når vi utforsker omgivelsene, og om hvordan vi bruker følesansen når vi håndterer redskaper og objekter i omverdenen. Haptisk teknologi kan bruke vibrasjon, bevegelse, motstand eller lignende mekanisk simulering for å bistå i opprettelse og kontroll av virtuelle objekter.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Haptiske tilbakemeldinger er vanligvis brukt i arkadespill, og da spesielt i bilspill. Det første spillet som brukte haptiske tilbakemeldinger var Moto-Cross.[trenger referanse] Moto-Cross ble produsert av Sega i 1976. Måten dette ble brukt på var at kontrollsystemet vibrerte når man kolliderte med andre kjøretøy.

Teknologien har også gjort det mulig å undersøke i detalj hvordan den menneskelige følesansen fungerer.

I tannlegeutdanningen i Bergen brukes det simulatorer med haptisk teknologi for ferdighetstrening av studenter [1]. Her kan man simulere boring ved hjelp av virtuelle instrumenter og tenner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nordens mest avanserte ferdighetssenter. Den norske tannlegeforenings Tidende. URL http://www.tannlegetidende.no/n/chapter-5