Happy Birthday to Me

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Happy Birthday to Me
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 15. mai 1981
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde110 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJ. Lee Thompson
ProdusentJohn Dunning
ManusforfatterJohn Beaird
MusikkBo Harwood
Foran kamera
MedvirkendeMelissa Sue Anderson
Glenn Ford
Matt Craven
Jack Blum
Lawrence Dane
Sharon Acker
Tracey E. Bregman
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker

Happy Birthday to Me er en slasherfilm fra 1981 som ble filmet i Canada, og regissert av J. Lee Thompson. Melissa Sue Anderson og Glenn Ford spiller hovedrollene. Filmen kom ut 15. mai 1981, og har blitt en kult-klassiker på grunn av de bisarre drapsmetodene og klimakset mot slutten av filmen.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Virginia «Ginny» Wainwright er en pen og populær high school-student ved Crawford Academy. Hun er en av skolens «Top Ten», som består av de rikeste, mest populære og mest snobbete tenåringene ved akademiet. The Top Ten møtes hver kveld ved Silent Woman Tavern, en pub i nærheten av akademiet. En kveld på vei til puben blir Top Ten-medlem Bernadette O'Hara angrepet i bilen sin av en person, hvis ansikt ikke kan sees. Hun prøver å slåss, og spiller deretter død for å lure morderen før hun stikker av for å skaffe hjelp. Hun finner en person som hun tydeligvis kjenner, bare for å ha halsen sin skåret over av denne personen med en barberhøvel, som var den samme personen som angrep henne i bilen. The Top Ten blir bekymret når Bernadette ikke dukker opp ved Silent Woman Tavern. Men de får snart andre ting å tenke på når der begynner å krangle med en annen kunde, som resulterer i at en av dem ødelegger drinken til den andre gjesten. Kaos oppstår, og Top Ten stikker av fra stedet.

På vei hjem, ser Top Ten at en bro er på vei til å bli hevet for å gjøre det mulig for en ferge å passere broen, og de bestemmer seg for at alle bilene må komme seg over før broen er helt hevet. En protesterende Ginny blir dyttet inn i en bil ved sammen med Top Ten-medlem Ann Thomerson. I det bilen er på vei over broen roper Ginny «Mamma!» før hun kommer seg trygt over. Når bilen har stanset går Ginny ut av bilen og går hjem i mørket. På vei hjem stopper hun ved morens grav, og hun fortelle graven at hun er populær og henger sammen med The Top Ten hele tiden. Hjemme blir Ginny konfrontert av faren sin for å kommet hjem etter sengetid. Det ingen av dem ser er at Top Ten-medlem Etienne Vercoures, en fransk utvekslingsstudent fulgte etter henne hjem. Han går inn Ginnys rom, stjeler en truse og stikker av uten å bli oppdaget.

Flere andre Top Ten-medlemmer blir myrdet på svært ondskapsfulle og voldelige måter: Etienne blir kvalt da skjerfet hans sitter fast i hjulene på motorsykkelen hans. Greg får nakken sin knust mens han løfter vekter. Men morderen, som alltid går med et par svarte hansker, viser aldri ansiktet sitt. En kveld følger Top Ten-medlemmet Alfred - som er veldig forelsket i Ginny - etter Ginny til hennes mors grav hvor han blir drept av Ginny med en hagesaks. Kort tid før Ginny fyller 18 år, må faren, Mr. Wainwright, på en forretningsreise. Ginny inviterer Steve, et annet medlem av Top Ten, hjem til seg. De spiser kebab, drikker og røyker marihuana. Ginny skyver et grillspyd voldsomt ned i halsen hans, og dette etterlater liten tvil om at Ginny er morderen. Neste morgen tar Ginny en dusj.

I flashbacks, blir følgende avslørt: Ginnys mor, som tilhørte den sosiale eliten i byen, inviterer noen gjester til Ginnys bursdag fire år tidligere. Men alle gjestene går til en annen fest, arrangert av Ann Thomerson. Full og ustabil, går Mrs. Wainwright for å konfronterte foreldrene hennes, og hun får vite at hun har et rykte på seg som en hore. Derfor er verken hun eller Ginny velkommen hos Thomerson-familien. Mrs. Wainwright kjører utefor en bro. Bilen faller i sjøen og Mrs. Wainwright drukner i bilen, men Ginny klarer å svømme i sikkerhet. Ginny har en samtale med psykiateren sin, Dr. Faraday, og hun dreper ham med en ilddrage. Mr. Wainwright kommer hjem fra forretningsreisen. Han går inn i huset hvor han oppdager blod-spor, og han prøver febrilsk å finne Ginny. I stedet finner han Gregs kjæreste Amelia i sjokk utenfor huset, hans avdøde kones grav (som nylig har blitt åpnet og liket fjernet) og liket til Dr. Faraday. Han går inn i en liten hytte på eiendommen som fungerer som gjesterom, hvor han gjør en uhyggelig oppdagelse.

Likene av alle de drepte Top Ten-medlemmer sitter rundt bordet. Liket av Mrs. Wainwright sitter også der. Ginny går inn, bærende på en stor kake og synger «Happy Birthday» til seg selv. Mr. Wainwright bryter sammen i gråt når datteren innrømmer å ha begått alle drapene. Hun kutter over farens hals med den samme kniven som hun brukte til å skjære opp kaken. Mr. Wainwright ser aldri den virkelige Ginny, som er kraftig bedøvet, og sitter ved bordet som morderens eneste levende gjest. Ginnys dobbeltgjenger viser seg å egentlig være Ann i forkledning. Ann oppdaget at faren hennes mange år tidligere hadde en affære med Ginnys mor. Det viser seg at jentene er halvsøstre. Ann drepte de seks viktigste medlemmene av klikken Top Ten, som ikke dukket opp til bursdagsfesten til Ginny i den hensikt å gi Ginny skylden for drapene. Ginny kommer seg igjen etter bedøvelsen, tar kniven til Ann og dreper henne med den. Når Ginny står over liket til halvsøsteren sin med kniven i hånden kommer politiet inn, og de oppdager Ginny og det forferdelige blodbadet som omgir henne. De spør Ginny «Hva har du gjort?» Ginny synger "Happy Birthday to Me» i det filmen ender, og publikum får ikke vite om Ginny blir frifunnet for drapene eller arrestert for dem.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]