Hopp til innhold

Hans W. Brimi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans W. Brimi
Født22. des. 1917[1]Rediger på Wikidata
Garmo
Død14. juni 1998[1]Rediger på Wikidata (80 år)
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserKongens fortjenstmedalje
Hilmarprisen (1995)[2]
Musikalsk karriere

Hans W. Brimi (født 22. desember 1917, død 14. juni 1998)[3] var en norsk gårdbruker, felespiller, folkemusiker, tradisjonsbærer og tonekunstner fra Garmo i Lom.

Brimi var gift med Aslaug (født Blakar), og de fikk barna Willie, Rolv, Anna, Asta og Astrid. Hans drev gården Brimi i Vårdalen, og fortsatte som spelemann og musiker da eldstegutten tok over bruket.

Aktivitet[rediger | rediger kilde]

Brimi er en av de fremste folkemusikerne på 1900-tallet både som utøver og formidler av felespillet. Han spilte inn i NRK så tidlig som i 1933. Etter den gangen har det blitt mangt et opptak med ham i rikskringkastinga. Ikke minst i en periode på 70-tallet da gammeldansgruppa hans spilte over 30 gammeldansprogrammer. Han har vunnet Landskappleiken 13 ganger. Han har fått Kongens fortjenstmedalje i gull,[4] Lom kommunes kulturpris, Hilmarprisen i 1995 og ble æresmedlem i LfS i 1977.[5]

Elev og læremester[rediger | rediger kilde]

Brimi er en stor kilde for slåttespillet og gammeldansen i Ottadalen. Han hadde store spelemenn som Sjugurd Garmo og Ola Moløkken som læremestre. I tillegg laga han mye musikk selv. Han har spilt mye sammen med andre musikere, for eksempel Jon Faukstad, Geir Egil Larsen og Pernille Anker. Han har var gjesteforeleser på Ole Bull-akademietVoss i mange år.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Han var med på mange musikkproduksjoner, og ble nominert til Spellemannprisen fem ganger. Den siste produksjonen med Hans W. Brimi var en samle-CD fra plateselskapet Heilo, med opptak av Hans fra 1957 til 1987: Hyljarliv. I 2006 ga sønnesønnen Aslak Opsahl Brimi ut produksjonen Blå september (på plateselskapet Talik), der både Aslak og Hans sitt spill er representert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk biografisk leksikon, oppført som Hans Willie Brimi, Norsk biografisk leksikon ID Hans_Brimi, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ festival.hilmarfestivalen.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «Dødsannonser». Gudbrandsdølen Dagningen. 17. juni 1998. s. 73. 
  4. ^ «Tildelinger av ordener og medaljer». Kongehuset. Besøkt 5. februar 2017. 
  5. ^ «Hans W. Brimi». Aslak Brimis hjemmeside. Besøkt 30. desember 2018.